Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

diumenge, 30 de novembre del 2008

Activació del Pla integral d’urgències de Catalunya PIUC 2008-2009








Amb el nou model, el Departament de Salut oferirà una millor i més ràpida atenció als ciutadans que acudeixen a Urgències


El Departament de Salud de Catalunya està implantant, des de fa un any, un nou model d'Urgències per donar la resposta millor i més ràpida als ciutadans que requereixen l'atenció d'aquests serveis.
El nou model es basa en quatre grans eixos:
1.- l'atenció al malalt en el centre que pugui garantir la millor resposta a les seves necessitats
2.- la coordinació dels dispositius propis de cada territori per apropar-se més al ciutadà
3.- l'ús de recursos alternatius a l'hospitalització convencional, com són l'hospitalització a domicili i les unitats de curta estada
4.- i, finalment, l'elaboració d'un pla de comunicació per conscienciar la ciutadania de la importància de l'ús adequat dels recursos sanitaris.

Per atendre els malalts que requereixen atenció sanitària urgent en el centre més adequat, s'està implantant un model de classificació de pacients únic i estandarditzat a tots els serveis que atenen demandes d'atenció urgent del sistema sanitari públic de Catalunya.
Actualment hi ha 24 centres amb aquest aquesta aplicació informàtica a tot Catalunya.
El sistema de classificació permet prioritzar l'atenció dels pacients en funció del seu grau d'urgència i augmentar el coneixement de la casuística de cada servei d'Urgències, de manera que pugui fer-se una gestió de recursos basada en informació útil i fiable.
El sistema de classificació distingeix cinc nivells que es poden assignar als pacients:-
Nivell 1. Situacions que requereixen ressucitació amb risc vital immediat (atenció immediata)
Nivell 2. Situacions molt urgents de risc vital previsible.
Nivell 3. Situacions d'urgència de potencial risc vital.
Nivell 4. Situacions de menor urgència, potencialment complexes, però sense risc vital.
Nivell 5. Situacions no urgents que permeten una demora en l'atenció i que poden ser programades sense risc per al pacient.

El nou model d'atenció a les urgències defineix la zona com a unitat de treball.
Des d'aquesta perspectiva s'estan constituint comitès operatius als diferents territoris de Catalunya per coordinar tots els dispositius, tant hospitalaris com d'Atenció Primària, que atenen Urgències.
És en aquests comitès on s'acorden els perfils clínics dels malalts que es poden derivar entre els diferents dispositius assistencials d'una zona.
Respecte a la corresponsabilització dels centres hospitalaris, s'ha demostrat que una adequació correcta dels ingressos urgents i la utilització de recursos alternatius a l'hospitalització convencional, com són l'hospitalització a domicili i les unitats de curta estada, és una intervenció eficaç en la gestió de la demanda dels serveis d'Urgències.

Més informació:

http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/premsa/doc27340.html


http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=fd886ba4903ed110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD