Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dissabte, 8 de novembre del 2008

El pressupost de Salut puja només un 2,7% però Geli assegura qualitat

"La capacitat d'inversió del 2009, la més austera dels últims anys.

Caldrà millorar la gestió, congelar la despesa en farmàcia i no hi haurà nous contractes"
Dolenta Noticia!!!

La consellera de Salut, Marina Geli, va assegurar ahir que la crisi econòmica "no posarà en crisi" el sistema sanitari català. Tot i que els pressupostos del departament per a l'any vinent només creixen un 2,77% respecte a l'any passat, i això vol dir un total de 9.412 milions d'euros, Geli va comprometre's que la qualitat assistencial no se'n ressentirà.

Algunes de les línies d'actuació que va avançar ahir la titular de Salut en la presentació del pressupost són una millora de la gestió, la congelació de la despesa en farmàcia i que, malgrat que es respectaran els increments salarials pactats amb el consell de la professió mèdica, no es contractarà nou personal.

"Com fan les empreses i les famílies -va explicitar-, amb els recursos que tenim hem de fer el màxim, el que és prioritari. Hem d'estalviar en el que puguem estalviar, i en el nostre sector no es tracta d'estalviar en serveis". Entre les prioritats destaquen l'atenció mèdica a casa del malalt, per telèfon o internet, perquè representen menys despesa que en un centre sanitari.

El pressupost més auster

El fet és que el de l'any vinent serà el pressupost més auster gestionat per Salut des que el tripartit governa la Generalitat. El creixement del 2,77% és la meitat del 5,5% que va pujar el del 2008. Això obliga Geli a parlar de "racionalització de la despesa".

El capítol d'inversió creix un 27,1% per continuar amb l'execució de les actuacions previstes al pla d'equipaments i ampliar prestacions com l'atenció bucodental als nens de 7 a 14 anys, la millora de l'assistència podològica per a diabètics i l'administració de la vacuna contra el papil·loma humà, prestacions que compten amb cofinançament de l'Estat. Una altra de les prioritats per al 2009 serà garantir una visió i una gestió del sistema sanitari pròximes al territori.

Pel que fa a la contenció de despesa, el principal esforç s'està realitzant en l'apartat de farmàcia, al qual el 2003 es dedicava gairebé el 25% del pressupost i ara és el 18,4%.

L'evolució del pressupost per càpita els últims anys ha fet que la inversió per ciutadà el 2009 se situï en 1.254 euros (catorze més que aquest any), mentre que el 2003 era de 860 euros. Lluny encara, però, dels 1.600 euros que Geli s'ha fixat com a objectiu i als quals, segons va insistir ahir, no renunciarà.