Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 11 de novembre del 2008

Geli ofereix un acord per la qualitat del sistema sanitari



La consellera afirma que la sanitat catalana "no està en crisi, però necessita alguns reajustaments"

Demana la implicació de patronal, indústria, professionals i ciutadans

Font: Diari Avui

Els 83,7% dels ciutadans estan satisfets o molt satisfets amb la sanitat pública, segons l'enquesta del 2006 X.

"El nostre sistema sanitari no està en crisi. Ha donat molt bons resultats i no volem canviar-lo, però cal fer-hi reajustaments per salvaguardar-lo".



En plena crisi econòmica, aquest és el diagnòstic que ahir va fer la consellera de Salut, Marina Geli, en la conferència que va pronunciar davant de representants del sector sanitari a l'escola de negocis ESADE.







La consellera ho va aprofitar per llançar una proposta d'acord que impliqui partits polítics, patronals del sector, mútues, professionals, ciutadans, etc. per garantir la qualitat i l'equitat del sistema sanitari català, amb canvis normatius, si escau.

Una setmana després que les principals patronals sanitàries qualifiquessin d'"insostenible" l'actual sistema i proposessin un paquet de mesures per limitar algunes prestacions -pagament de serveis com la bugaderia i els àpats, copagament de la medicació als hospitals, etc.-, la consellera va intentar posar sobre la taula les regles del joc que haurien de regir el debat sobre la sostenibilitat del sistema, abans que cada implicat comenci a proclamar els seus remeis.

Geli va recordar que el sector sanitari no s'ha de veure només com una font de despesa, ja que és un dels principals generadors de riquesa del país, tenint en compte que atrau inversions, recerca i innovació. Això, a més de donar negoci a molts sectors i feina -directa i indirecta- a 200.000 persones.

Més enllà de la defensa del sistema sanitari i de la necessitat d'un gran acord per fer-hi "petits canvis", la consellera no va fer propostes concretes, al marge d'esbossar-ne algunes de ja conegudes: des de la revisió dels sistemes de copagament o del paper de mútues i asseguradores fins a la possibilitat d'augmentar impostos finalistes com el del tabac. Es tracta, però, de mesures que s'haurien de debatre en l'àmbit estatal.

La consellera també va recuperar el discurs sobre la necessitat de coordinar tots els nivells assistencials i sobre l'ús racional dels serveis per part dels ciutadans. "Tot el que es pugui fer per telèfon, no s'ha de resoldre al centre d'atenció primària [CAP], i el que es pugui solucionar al CAP no ha d'anar a l'hospital".

Geli va advertir que Catalunya està "infrafinançada" i que fins que no es tanqui el nou model de finançament no podrà avançar mesures més concretes.