Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 19 de novembre del 2008

Primera pacient trasplantada de tràquea

Font: Diari Avui

L'Hospital Clínic implanta per primer cop l'òrgan d'un donant a una dona i n'evita el rebuig De moment, el procediment és experimental



Marta Ciércoles



Claudia Castillo, una dona colombiana de 30 anys resident a Barcelona, s'ha convertit en la primera pacient del món a qui li han trasplantat la tràquea d'un donant. La intervenció es va fer el 12 de juny passat a l'Hospital Clínic, després d'un complex procés preparatori que inclou tècniques de bioenginyeria. A banda dels bons resultats obtinguts -que es mantenen cinc mesos després-, el procediment utilitzat ha fet possible que la pacient no hagi de prendre medicaments contra el rebuig.

Una tuberculosi va deixar seriosament danyats la tràquea i el pulmó esquerre de la Claudia. Va passar anys perdent qualitat de vida fins que el seu estat va empitjorar molt el març d'aquest any. Va ser llavors que l'equip liderat pel doctor Paolo Macchiarini va intentar dur a terme una tècnica només experimentada fins llavors en animals, concretament en porcs. Els metges estaven disposats a trasplantar una tràquea de donant, aplicant un procediment de rentat i repoblament posterior amb cèl·lules de la pacient per evitar el rebuig.

Un cop es va localitzar un donant cadàver -un home de 51 anys-, es va procedir a extirpar-ne un fragment de 7 centímetres de tràquea que es va sotmetre a 25 cicles de rentat enzimàtic per eliminar les cèl·lules i els antígens. Aquest procediment es va fer als laboratoris de la Universitat de Pàdua (Itàlia).

Cultiu de cèl·lules

Mentrestant, a la Universitat de Bristol (Regne Unit) cultivaven cèl·lules de la pacient: cèl·lules respiratòries epitelials i cèl·lules mare de la medul·la òssia que es van diferenciar en condròcits (o cèl·lules de cartílag).

Amb el procés de rentat, es va obtenir "un suport que podia ser repoblat amb les cèl·lules de la pacient", explica el doctor Macchiarini. El repoblament es va fer amb l'ajut d'un bioreactor dissenyat a la Universitat de Milà. Les cèl·lules epitelials de la pacient es van inserir a la cara interna de la tràquea del donant i els condròcits a l'externa. D'aquesta manera, el fragment de tràquea del donant es va convertir en una mena d'híbrid força semblant al que seria un nou òrgan de la mateixa pacient.

Quatre dies després, es va procedir a extirpar la part de tràquea danyada de la Claudia, que, finalment, va ser reemplaçada pel fragment del donant. Tot aquest complex procediment apareix publicat avui amb tota mena de detalls a la revista The Lancet.

Tot i la satisfacció evident, el doctor Macchiarini es va mostrar prudent: la tècnica és experimental i "cal veure l'evolució de la Claudia i obtenir autoritzacions abans d'oferir aquest trasplantament a més pacients". De candidats no en faltarien: uns 25.000 de laringe i uns 10.000 de tràquea a tot Europa. El doctor va recordar que les patologies de la tràquea no només augmenten el risc d'infeccions, sinó que dificulten la vida quotidiana i les relacions socials.