Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 5 de novembre del 2008

Quant el pacient és el Metge

Als professionals els costa reconèixer que estan malalts i demanar tractament

BALANÇ : El programa d'atenció a metges amb trastorns mentals i addiccions compleix 10 anys

RESULTATS : Un 4% dels pacients tractats van deixar d'exercir

Marta Ciércoles
La salut del metge afecta directament la qualitat de l'assistència que presta dia a dia

Font: Diari Avui

La salut del metge afecta directament la qualitat de l'assistència que presta dia a dia

Els metges no estan més malalts que la resta de la població, "però és cert que mantenen una actitud diferent davant la malaltia". Així ho reconeix el secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, que ahir va presentar l'informe d'activitat del Programa d'Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM), impulsat pels col·legis de metges i el departament de Salut ara fa deu anys. "Ens costa molt demanar ajuda quan estem malalts", admet Padrós. Davant d'aquesta evidència, l'any 1998 va néixer el PAIMM, amb dos objectius: atendre els metges malalts i ajudar-los a reprendre l'activitat i garantir la bona pràctica assistencial i la seguretat dels pacients.

El PAIMM se centra en l'atenció als trastorns psiquiàtrics reversibles i a les conductes addictives (consum d'alcohol, psicofàrmacs, cocaïna, derivats de la morfina, etc.). Des del 1998, s'han atès 1.311 metges (1.068 catalans) i s'han efectuat 860 ingressos i reingressos hospitalaris: 696 de metges catalans, 291 de la resta de l'Estat i 4 d'europeus. La resta han rebut tractament ambulatori.

El 70% dels pacients patien malalties psiquiàtriques; el 19%, consum abusiu d'alcohol, i l'11%, addicció a altres drogues. "Sovint els metges consulten per una depressió, però al darrere també hi ha un consum problemàtic d'alcohol o d'altres drogues", afirma Antoni Arteman, gerent de la Fundació Galatea, entitat que treballa per la promoció de la salut dels col·legiats.

Tot i que els metges són reticents a reconèixer els problemes de salut, el cert és que el 94% van accedir al PAIMM per demanda voluntària, el 5% per comunicació confidencial i només l'1% per la denúncia de companys, de la institució on prestaven serveis o de pacients.

El PAIMM disposa d'un centre d'internament i un d'ambulatori. L'accés dels metges al programa ha de ser "voluntari i confidencial", afirma Padrós, mentre que l'objectiu és la rehabilitació i el retorn a la professió i no pas l'aplicació de mesures punitives. Només el 4% dels metges tractats han estat apartats de l'exercici professional definitivament. La majoria de pacients tenen entre 41 i 55 anys i són homes (57,6%), tot i que augmenten les dones, per la feminització de la professió i perquè "demanen més ajuda".