Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 11 de desembre del 2008

Eutanàsia televisada

HISTÒRIC · La cadena britànica Sky Real Lives va emetre ahir el documental 'Dret a morir?', que recull una mort assistida POLÈMICA · L'emissió genera fortes crítiques



Primer pla de Craig Ewert poc abans de morir, tal com el mostra el polèmic documental del director John Zaritsky SHAUN CURRY / AFPCraig Ewert, professor universitari retirat de 59 anys, intercanvia davant de la càmera un llarg petó amb la seva dona, Mary, amb qui ha estat casat 37 anys. Ell diu: "T'estimo, amor meu; molt". Ella li respon: "Que tinguis un viatge tranquil. Ens veurem alguna vegada". Immediatament després, una altra persona li dóna un got el contingut del qual Ewert beu amb una palleta de color rosa, després que li hagin advertit que si ho fa, morirà. Segons després, Craig demana un suc de poma i que posin música de Mozart. Tanca els ulls i diu: "Gràcies".

L'escena, real, pertany al documental Dret a morir?, que ahir a les 9 vespre, hora local, va emetre la cadena Sky Real Lives, en el que va constituir la primera emissió d'una mort assistida a la televisió britànica.


El film, titulat originalment El turista suïcida, està dirigit pel canadenc John Zaritsky, guanyador el 1982 d'un Oscar, i recull l'experiència d'Ewert, que fa dos anys va viatjar en companyia de la seva dona a Zuric, al polèmic centre Dignitas, perquè l'ajudessin a morir.

Al Regne Unit l'eutanàsia és delicte i està penada amb fins a 14 anys de presó, mentre que a Holanda, Suïssa i Bèlgica és un dret legal.

Craig Ewert patia una malaltia neurològica que l'havia deixat immòbil. La raó per la qual volia morir, segons es recull al documental, és perquè no volia continuar "en una tomba vivent", declaració al·lusiva al seu estat de prostració. "De fet, m'agradaria continuar [viu], però el fet és que realment no puc", deia.

L'emissió del programa va aixecar nombroses crítiques al Regne Unit, tant entre activistes contra l'eutanàsia com de responsables de l'òrgan que regula la programació de les diferents operadores, Ofcom.


Per la seva banda, directius de Sky, el director del documental i la dona d'Ewert van defensar el dret d'emissió del programa, en tant que consideren que promou el debat sobre l'eutanàsia.

En un article al rotatiu The Independent, Mary Ewert sostenia que l'emissió del documental podria ajudar la gent "a fer front a la seves pors" sobre la mort. "Per a Craig, el meu marit, permetre que les càmeres enregistressin els seus darrers moments a Zuric era una forma d'afrontar la fi honestament".

Per la seva banda, el director del documental afirmava ahir, al programa Today de BBC 4 Radio, que "filmar la mort d'Ewert ha estat el moment més dur" dels seus vint-i-sis anys de carrera. "Quan estàvem enregistrant, tots nosaltres havíem de tenir una actitud molt professional i concentrar-nos només a fer la nostra feina". Sobre la polèmica generada, Zaritsky va dir: "Volia un film controvertit i vull que la gent el debati de manera forta".

El programa es va difondre l'endemà que la fiscalia de l'Estat britànic va anunciar que no iniciarà accions legals contra els pares d'un jove anglès que va morir aquest any en una clínica de Dignitas.