Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 24 de febrer del 2009

Els canvis a l´HDL no expliquen la morbimortalitat coronaria

Font: "Hemos Leido"
Excel.lent article de revisió:

Publicat per PCC en la categoria Publicacions originals, Revisions sistemàtiques

Una revisió sistemàtica publicada al BMJ revela que els canvis en els nivells de colesterol HDL no s'associen a una disminució de la morbiditat ni de la mortalitat coronària.

Els autors revisen els assaigs que han comparat un tractament farmacològic o no, amb placebo o amb el tractament habitual, aportant dades de morbimortalitat coronària i amb una durada de més de sis mesos.

Un total de 108 assaigs (299.000 pacients) van ser finalment inclosos en l'estudi.

L'estudi mostra que, quan les anàlisis s'ajusten per nivells de LDL-c, els canvis que es produeixen en el HDL-c no s'associen al risc d'esdeveniments coronaris ni expliquen la seva variabilitat (<1%). Segons els seus autors, les guies actuals consideren que el HDL-c és un factor de risc cardiovascular independent, però el dilema de fins a quin punt canvis en HDL-c alteren el risc de patir esdeveniments coronaris (que no és el mateix) contínua sent controvertit.

QUÈ APORTA EL ESTUDI?
• No existeix associació entre els canvis en HDL-c deguts al tractament i el risc d'esdeveniments coronaris, mortalitat coronària o mortalitat total, quan els resultats s'ajusten segons els nivells de LDL-c.

• Mentre que els canvis en HDL-c no expliquen la variabilitat en els quocients de risc per a la cardiopatia coronària, la variació en el LDL-c explicaria aproximadament un terç d'aquesta variabilitat.

• S'intensifiquen els dubtes sobre les intervencions per reduir el risc de malaltia coronària a través de l'increment del nivell de HDL-c sense tenir en compte els efectes sobre la seva funció.

Recomanem una revisió molt recent que publica sobre aquest tema la revista Endocrinol Metab Clin North Am