Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 19 de febrer del 2009

INVESTIGADORS DE LA RIOJA I EL CSIC DESCOBREIXEN UN NOU MÈTODE PER TRACTAR L'ICTUS I ELS INFARTS CEREBRALS


El Consejero de Salud de La Rioja, José Ignacio Nieto, ha presentat els resultats d'un estudi d'investigació, fruit del treball d'un equip mixt d'investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que permet aplicar un nou mètode per tractar l'ictus i els infarts cerebrals.
L'assaig, de l'èxit del qual s'ha fet eco la revista d'àmbit internacional 'Neuroscience' , va ser dirigit per Alfredo Martínez, investigador del Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR), i demostra per primera vegada la influència d'un moviment periòdic al llarg de l'eix major del cos en la prevenció del dany cerebral causat per infarts cerebrals.
Moviment de “vaivé”La idea inicial va sorgir el 2007, en una visita que el doctor Alfredo Martínez va fer a l'Hospital 'Mount Sinai' de Miami Beach, en Florida (Els Estats Units).
En el Departament de Perinatología d'aquest hospital, on cuiden els nens nounats que són prematurs o tenen altres malalties, van observar una cosa que és de coneixement comú per a qualsevol pare, que quan el petit està inquiet n'hi ha prou amb gronxar-lo als braços o al bressol perquè es tranquil·litzi.
Buscant l'explicació biològica del fenomen, els investigadors d'aquest centre van trobar que el moviment de vaivé augmenta el fluix sanguini dins de les venes i les artèries del sistema circulatori i això fa que les cèl·lules endoteliales secretin a la sang tota una col·lecció de substàncies beneficioses.
Aquest sembla que és també el mecanisme pel qual l'exercici moderat, que tant recomanen els metges avui en dia, és beneficiós per a la salut.
En adonar-se en el cas dels infarts cerebrals que aquestes substàncies secretades per les cèl·lules endoteliales podien ser també beneficioses, l'equip d'Alfredo Martínez va decidir comprovar si això era així en un model animal.
Van començar per provocar un infart cerebral controlat en el nucli estriat d'un grup de rates.
La meitat dels animals van romandre quiets després de sofrir l'infart, mentre que els altres animals van ser agitats en una plataforma especial durant tres hores.
Al cap de set dies es va mesurar el dany cerebral causat per l'infart utilitzant un aparell de Ressonància Magnètica nuclear.
Les rates sotmeses a acceleració periòdica (moviment de vaivé) tenien una lesió molt més petita que els animals que van romandre sense moure's durant aquell temps, immediatament posterior a l'infart.
En tots els casos, es va observar una dràstica reducció del dany en els animals agitats quan es comparaven amb els no agitats, indicant que aquesta intervenció pot tenir una aplicació clínica directa.Estudi en l'Hospital San Pedro
En l'actualitat, el doctor Martínez està estudiant l'aplicació de dispositius similars als utilitzats en els models animals, que podrien ser utilitzats en els pacients que sofreixin infarts cerebrals. Per a això, preveu iniciar una segona part de la investigació, desenvolupant un estudi mitjançant el qual s'aplicarà la teràpia a malalts que sofreixin malaltia cerebrovascular aguda.
L'estudi es durà a terme dins de sis mesos en l'Hospital San Pedro de La Rioja (amb una durada aproximada d'any i mig), després de l'aprovació aprovat prèvia del Comitè Ètic d'Investigació Clínica de La Rioja (CEICLAR) i l'Agència Espanyola del Medicament.