Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 21 d’abril del 2009

Errors en la medicació amb 'Ventolin' en barrejar dosis inhalades i injectades

Font: Europa Press

Errors en la medicació amb Ventolin en barrejar dosis inhalades i injectades



L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha detectat, diversos errors de medicació amb salbutamol (Ventolin), comercialitzat per GlaxoSmithKline (GSK), donant-se administracions per via intravenosa de preparacions líquides per a nebulizadores de medicaments broncodilatadores.

En concret, l'error es produeix per la utilització de xeringues d'ús parenteral per a la preparació de la solució del broncodilatador que s'utilitzarà al vaporitzador, ja que quan el professional sanitari que prepara aquestes xeringues no és el mateix que el que les administra, aquest podria interpretar, de forma errònia, que la via d'administració és la intravenosa, en lloc de la via inhalatoria.

El risc es deu a què els medicaments amb salbutamol per a via intravenosa ('Ventolin' 6 ampolles 1 mil·lilitre) contenen 0,5 mil·ligrams per mil·lilitre, mentre que la solució per a nebulizador 'Ventolin' solució per a inhalació per nebulizador) conté 5 mil·ligrams per mil·lilitre, que correspon a una quantitat 10 vegades superior.

Per això, per reduir al màxim aquest tipus d'errors de medicació, es recomana preparar les solucions de salbutamol (només o amb altres broncodilatadores) que es vagin a utilitzar al vaporitzador, en xeringues diferents, per exemple amb un què no se li pugui ajustar agulles d'ús parenteral.

Així mateix, l'AEMPS recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses, incloses les que s'ocasionin per un error de medicació, al Centre Autonòmic de Farmacovigilancia corresponent.