Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 16 d’abril del 2009

Les estatines, redueixen un 20% el risc d'ictus



Segons un estudi de l'Institut de la Salut i de la Investigació Mèdica (INSERM) de França i la Universitat Paris-Diderot a París i que es publica a la revista 'The Lancet Neurology', les estatinas tindrien un efecte neuroprotector













Les estatinas redueixen un 20% el risc d'ictus.

Els investigadors han realitzat una metaanàlisi de 24 estudis que inclou a un total de 165.000 pacients que mostra l'ús de les estatines s'associa amb una reducció del risc d'ictus d'al voltant d'una cinquena part en comparació amb el placebo.
El treball mostra que per cada disminució d'1 mmol/L en el colesterol LDL es correspon amb una reducció del risc relatiu d'ictus del 21 per cent.

Les estatines no solament disminueixen el risc global d'ictus sinó que també alenteixen la progressió del bloqueig de les artèries cartotídies que subministren sang al cervell, redueixen la inflamació i la disfunció endotelial, disminueixen l'agregació de les plaquetes, milloren la descomposició dels coàguls de fibrina, redueixen la pressió sanguínia i disminueixen el risc de complicacions tromboembólicas per al cervell en reduir la incidència dels atacs cardíacs.

Segons els investigadors, les estatinas podrien tenir també un efecte neuroprotector.

Només un dels 24 estudis avaluava l'ús de les estatinas per a la prevenció secundària de l'ictus i va descobrir que una intensa reducció del colesterol dolent per estatines també reduïen el risc d'ictus recurrent en un 16% i els episodis cardiovasculars principals en un 20%.

Els autors també van estudiar l'efecte de les estatines en l'ictus causat per la ruptura d'un vas sanguini o ictus hemorràgic, que representa el 20 per cent de tots els ictus. Dos estudis anteriors havien suggerit que les estatines podrien augmentar el risc d'hemorràgia.

Els investigadors van descobrir que no existien evidències que l'ús d'estatines augmentés el risc d'ictus hemorràgic excepte en pacients amb hemorràgies cerebrals anteriors.