Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 22 d’abril del 2009

No hi ha obligació de reconèixer a un pacient sense el seu permís


No hi ha obligació de reconèixer a un pacient sense el seu permís

L'Audiència d'Astúries ha estimat el recurs d'una metge d'urgències que va ser denunciada per la policia per no fer un reconeixement mèdic a un pacient que va donar positiu per alcoholèmia.

Segons l'acte, si el pacient es nega no es pot parlar de desobediència.

El metge no està obligat a realitzar un reconeixement mèdic si el pacient no dóna el seu permís.

Així ho ha assenyalat un acte de l'Audiència Provincial d'Astúries que ha estimat la reclamació d'una coordinadora cap del Servei d'Urgències d'un hospital de Gijón.

La professional va ser denunciada per agents de la Policia Local ja que, segons la denúncia, es va negar a fer un reconeixement mèdic després d'una prova positiva d'alcoholèmia. Tanmateix, ella mantenia que el pacient no va voler ser reconegut, pel que no va obligar. El van acusar d'un delicte de desobediència a l'autoritat i els seus agents, tipificada en l'article 634 del Codi Penal.

Segons el tribunal, la normativa de trànsit no preval sobre els drets del pacient i del metge, que no pot intervenir en cap cas si no hi ha conformitat de l'afectat. El fiscal es va posar de costat de la policia indicant que la normativa de trànsit, no exigeix el consentiment de l'interessat per fer el reconeixement .

El Ministeri Fiscal es va posar del costat de la policia i va elaborar un informe en el qual concloïa que la normativa de trànsit, no exigeix el consentiment de l'interessat per a realitzar el reconeixement mèdic. El fiscal adduïa que "no es tracta d'una prova que envaeixi la intimitat corporal d'un pacient, com pot ser una analítica, sinó que és un mer reconeixement per constatar els fets, al qual resulta obligat el personal sanitari en tots els casos".

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Gijón va dictar un auto en el qual va donar la raó a la policia i va assenyalar que el reconeixement mèdic era obligat per imposar la normativa de trànsit. Per això, va qualificar els fets com una falta penal de desobediència als agents de l'autoritat.

L'afectada va interposar un recurs d'apel lació davant l'Audiència asturiana, que ha revocat la decisió del jutjat.

L'acte, que recull les argumentacions de Javier Alvarez Arias de Velasco, lletrat del Col legi de Metges de Asturias, argumenta que "davant la negativa d'un pacient a ser reconegut no cal parlar d'una situació típica del delicte o falta de desobediència als agents de l'autoritat, ja que tot reconeixement mèdic o intervenció corporal precisa del consentiment lliure de l'interessat o, si escau, de l'autorització judicial ".

La conseqüència jurídica és que la normativa de trànsit, en aquest cas el Reglament General de Circulació i la Llei de Trànsit i Seguretat Viària, no s'imposa als drets del metge i el pacient.

Llarga batalla Aquest acte de l'Audiència asturiana és el resultat d'una àrdua batalla entre el metge, la Policia Local de Gijón i el Ministeri Fiscal des de fa diversos anys.

La baralla va arribar fins i tot a la Conselleria de Sanitat del Principat d'Astúries, que va emetre una nota en què demanava la col laboració dels metges.


Font: Dr. Eugenio Laborda