Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 19 de maig del 2009

Una prova genètica podria pronosticar la recurrència del càncer de còlon



Experts assenyalen que aquest coneixement podria guiar decisions importants relacionades amb el tractament.













La primera prova genètica per predir la recurrència del càncer de còlon podria ajudar a personalitzar el tractament per als pacients, la qual cosa donaria lloc a una teràpia menys tòxica i més localitzada.
La prova Oncotype DX diferencia quins pacients de càncer de còlon d'etapa II eren més propensos a tenir recurrència i quines no.
D'acord amb l'equip de recerca, els que tenen menys probabilitats de recurrència podrien evitar algunes vegades la quimioteràpia tòxica i costosa, i optar només per la cirurgia.

L'estudi serà presentat en la reunió anual de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO), que començarà a finals d'aquest mes a Florida.
Els investigadors del Regne Unit van descriure les troballes dijous a conferència de premsa de la ASCO.

La nova prova genètica no va poder determinar si la quimioteràpia beneficiaria o no al grup de major risc, van apuntar els investigadors. Tot i així, "creiem que serà una eina de gran utilitat clínica en l'elecció dels pacients que rebran la quimioteràpia", va afirmar l'autor principal de l'estudi, el Dr David Kerr, professor de medicina oncològica de la Universitat d'Oxford.

La prova és molt similar a la prova Oncotype DX que ja està disponible per estratificar per nivell de risc a les pacients de càncer de mama, va afegir el Dr Richard L. Schilsky, president de la ASCO i professor de medicina de la Universitat de Chicago. De fet, la nova prova de càncer de còlon serà comercialitzada probablement per la mateixa companyia que distribueix la prova de càncer de mama, Genomic Health.
Els autors de l'estudi creuen que la nova prova, que no és un predictor tan forta com la prova de càncer de mama actual, estarà disponible per al seu ús en els hospitals en 2010.
"Un dels reptes més importants a què ens enfrontem els oncòlegs és seleccionar els pacients correctes per als medicaments apropiats en el temps adequat. I d'això tracta aquest estudi", va dir Kerr.

La majoria dels individus que es diagnostiquen en una fase relativament primerenca, el càncer de còlon de fase II (el que representa entre el 25 i 30 per cent de tots els casos), es poden curar només amb cirurgia. Una petita minoria es beneficia de la quimioteràpia complementària. No obstant això, va apuntar Kerr, "no hi ha consens clar respecte a la selecció dels pacients" que podrien beneficiar-se d'aquesta quimioteràpia addicional, i descartar els que no ho farien.

L'equip d'investigació va començar amb l'anàlisi de gairebé 800 gens de prop de 1,900 pacients de càncer de còlon. Després van avaluar la signatura inicial i prometedora d'un gen en voltant de 1,500 pacients.
La meitat d'aquests individus va rebre quimioteràpia mentre que l'altra meitat no.
La presència de certs gens va ser capaç de predir als que estaven en major risc de recurrència i als que tenien un menor risc, va trobar l'equip.
"Això ens permet definir la població de pacients que està en baix risc de recurrència, una probabilitat de recurrència del càncer de gairebé 10 per cent [en tres anys], entre els que el benefici de la quimioteràpia seria poc significatiu ".
Pel que fa a l'altre grup, les taxes de recurrències properes al 20 o 25 per cent en tres anys podrien indicar un benefici de la quimioteràpia, va dir.
Els metges ja analitzen la "etapa T" d'un tumor (si ha avançat localment, etc.)
Així com el "sistema de reparació de l'ADN", que es refereix al mecanisme de reparació d'un gen, per predir la recurrència. Tanmateix, d'acord amb Kerr, aquesta nova eina beneficiarà un gran grup de pacients que no pot aprofitar el benefici de les dues proves més antigues.

"La nova eina és una variable independent important", va assenyalar Kerr. "
Per al 70 per cent dels pacients, l'etapa T i el sistema de reparació de l'ADN no aportaran cap informació, i per això creiem que, en aquest grup, la nova eina serà un complement útil en el procés clínic de presa de decisió" .

Article per HealthDay.

FONTS: May 14, 2009, American Society of Clinical Oncology press teleconferences with David Kerr, MD, D.Sc., professor, cancer medicine, University of Oxford, and Richard L. Schilsky, MD, president, ASCO and professor, medicine at the University of Chicago; study abstract HealthDay