Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 15 de juny del 2009

Mecanisme d'acció de la Píndola Anticonceptiva d'Emergència


Declaració de la Federació Internacional de Societats de Ginecologia i Obstetrícia (FIGO) en la qual explica el mecanisme d'acció de la "Píndola anticonceptiva d'emergència" (PAE), erròniament denominada "Píndola del dia després" (PDD).



Font: medicosypacientes.com

Amb relació a la denominada "Píndola del dia després" (PDD), a la qual nombrosos experts reclamen s'hauria de denominar com a "Píndola anticonceptiva d'emergència" (PAE) per evitar induir a l'error i/o a l'ús no adequat de la mateixa, el Consell General de Col·legis de Metges es va pronunciar clarament tot just conèixer-se l'anunci realitzat pel ministeri de sanitat i Política Social relatiu a la lliure dispensació en farmàcies .

Adjuntem l'informe elaborat per la Federació Internacional de Societats de Ginecologia i Obstetrícia:

DECLARACION FIGO SOBRE EL MECANISME D'ACCION DE LA PÍNDOLA ANTICONCEPTIVA D'EMERGÈNCIA
Les píndoles anticonceptives d'emergència que contenen només levonorgestrel inhibeixen o retarden l'alliberament d'un òvul des de l'ovari quan es prenen abans de l'ovulació.

Possiblement impedeixen que els espermatozoids i l'òvul es trobin, ja que afecten el moc cervical o la capacitat de l'els espermatozoids d'unir-se a l'òvul.

Ovulació
Diversos estudis proporcionen evidència sòlida que les PAE de LNG impedeixen o retarden l'ovulació.

Si es prenen abans de l'ovulació, les PAE de LNG inhibeixen el pic preovulatorio de l'hormona luteinizante (LH), impedint el desenvolupament i la maduració folicular i/o l'alliberament de l'òvul. Aquest és el principal mecanisme d'acció de les PAE de LNG i és possible que sigui el seu únic mecanisme d'acció anticonceptiva.

Implantació
Un sol estudi ha estimat l'eficàcia de les PAE de LNG determinant el dia del cicle en el qual va ser administrat mitjançant anàlisi hormonal (altres estudis havien usat la data del cicle informada per les mateixes dones). En aquest estudi, es van observar embarassos només en les dones que van prendre les PAE després de l'ovulació o el mateix dia que aquesta, el qual confirma que les PAE no impedeixen la implantació. D'altra banda, no es va observar cap embaràs en les dones que van prendre les PAE abans de l'ovulació.
Diversos estudis han avaluat si les PAE produeixen canvis en les característiques histològiques i bioquímiques de l'endometri. La majoria d'aquests estudis mostra que les PAE de LNG no tenen l'esmentat efecte sobre l'endometri, el que indica que no tenenposseeixen un mecanisme que impedeixi la implantació Un estudi va mostrar un únic paràmetre endometrial alterat només en els casos en els quals el LNG va ser administrat abans del pic de LH, en un moment en què les PAE inhibeixen l'ovulació.Un estudi va mostrar que el levonorgestrel no va impedir que embrions humans s'adherissin a un mitjàmedi endometrial simulat (in vitro).

Estudis realitzats en animals han demostrat que les PAE de LNG no impedeixen la implantació de l'ou fecundat a l'endometri.

Espermatozoides
Les PAE de LNG poden interferir amb la motilitat espermàtica fent que el moc cervical es faci més espès, la qual cosa impedeix que els espermatozoids arribin a l'òvul, inhibint així la fecundació. El levonorgestrel també pot afectar la capacitat dels espermatozoids d'unir-se a l'òvul.No obstant això, un estudi recent no va trobar cap efecte del LNG sobre el nombre d'espermatozoids viables recuperats en rentats uterins obtinguts 36-60 hores després del coit i 24-48 hores després d'haver pres les PAE de LNG.La investigació sobre l'efecte de les PAE de LNG sobre els espermatozoides no és concloent.

Altres fets
L'anticoncepció d'emergència no és el mateix que l'avortament mèdic primerenc. L'AE només és eficaç si es pren en els primers dies després de la relació sexual, abans que l'òvul sigui alliberat des de l'ovari i de la qual els espermatozoides el fecundin.

L'avortament mèdic és una opció per a les dones que presenten un embaràs primerenc ja establert, però requereix l'ús d'una droga diferent del levonorgestrel.
L'AE no pot interrompre un embaràs ja establert ni danyar un embrió en desenvolupament.

Implicacions de la investigació
La inhibició o retard de l'ovulació constitueix el principal mecanisme d'acció de les PAE de LNG.L'anàlisi de l'evidència indica que les PAE de LNG no poden impedir la implantació d'un ou fecundat.És incorrecte incloure referències relatives a la implantació en l'inserit que acompanya els productes comercials de PAE de LNG.El fet que les PAE de LNG no tenen un efecte sobre la implantació explica per què aquestes no són 100% eficaços per impedir l'embaràs i per què són menys eficaços com més tard es prenguin després d'una relació sexual.

A les dones se'ls ha de lliurar un missatge clar respecte de que les PAE són més eficaces com abans es prenguin.

Les PAE no interrompen un embaràs (qualsevol sigui la definició d'inici d'embaràs). No obstant això, les PAE poden impedir els avortaments perquè redueixen el nombre d'embarassos no desitjats.

Enllaços relacionats: