Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 14 d’agost del 2009

Protocol d'atenció farmacèutica per dispensar la píndola postcoital



 

 

 

 

.

Catalunya ja compta amb un protocol d'atenció farmacèutica per dispensar la píndola postcoital





El Departament de Salut i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya han elaborat un document per garantir un ús segur del fàrmac

El procediment a seguir inclou informació per a la usuària i una entrevista per part del farmacèutic, en condicions de privacitat, per valorar que no hi hagi contraindicacions o factors que desaconsellin el contraceptiu d’emergència

Els farmacèutics catalans seran informats durant aquest mes d’agost sobre el protocol de dispensació de la píndola postcoital (Levonorgestrel 1.500 mil·ligrams), un anticonceptiu d’emergència que està previst que a partir del setembre deixi de requerir recepta mèdica. El protocol s’activarà coincidint amb l’inici de la dispensació sense recepta del producte. Aquest canvi farà que el professional sanitari encarregat de vetllar pel seu bon ús sigui el farmacèutic.

En aquest nou context el Departament de Salut i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya han consensuat el procediment d’actuació que s’haurà de seguir a l’hora de dispensar el fàrmac. L’objectiu d’aquest protocol és proporcionar a la usuària tota la informació necessària per obtenir el màxim benefici i el mínim risc de l’ús d’aquest medicament.

El protocol
Per assolir aquesta fita el document contempla que el farmacèutic, a més d’informar, realitzi una entrevista a la usuària per tal d’assegurar que no existeixen factors que desaconsellin l’ús del fàrmac, com per exemple, que hagin passat més de 72 hores des del moment que es va produir la relació de risc, que es pateixi alguna malaltia com una disfunció hepàtica o problemes gastrointestinals (diarrees i/o vòmits), o que s’estiguin prenent altres fàrmacs que redueixin la seva efectivitat. Aquesta actuació d’atenció farmacèutica es realitzarà en un entorn de privacitat i amb garantia de confidencialitat. Quan es aquestes condicions no es puguin garantir s’indicarà a l’usuari el lloc més proper on li puguin subministrar el medicament, ja sigui un CAP, un centre de salut sexual i reproductiva o una altra oficina de farmàcia

Cada dispensació anirà acompanyada d’una sèrie de recomanacions que reforcin tant els aspectes educatius com els preventius. El consell del farmacèutic es completarà amb el lliurament d’un tríptic informatiu, un preservatiu, com a element educatiu per a la prevenció de malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats, i instruccions sobre com utilitzar-lo. Al final del procés es recomana al farmacèutic assegurar-se que la usuària ha estat informada de manera precisa i inequívoca sobre el medicament, per fer-ho ella podrà emplenar un document on així es reflecteixi.

El Levonorgestrel com qualsevol medicament, no està exempt de possibles reaccions adverses ni de possibles problemes derivats d’una utilització incorrecta. És fonamental que no s’utilitzi sinó com a contraceptiu d’emergència i que no substitueixi altres mètodes anticonceptius que prevenen de malalties de transmissió sexual. Per garantir aquest bon ús també l’edat serà un factor a tenir en compte a l’hora de dispensar-lo i s’aplicaran els mateixos criteris que actualment s’estan utilitzant als centres sanitaris en que l’anticoncepció és accessible de forma gratuïta: si es tracta d’una menor d’entre 13 i 16 anys que el professional sanitari consideri amb la capacitat i maduresa suficient, una menor de 16 anys en endavant, o una menor emancipada, es facilitarà l’accés al tractament.

Per últim, el document reconeix el dret constitucional a l’objecció de consciència, i en cas que es vulgui exercir, s’indicarà a l’usuari el lloc més proper on li puguin subministrar el medicament, ja sigui un CAP, un centre de salut sexual i reproductiva o una altra oficina de farmàcia.

Ni la limitació d’edat ni l’objecció de consciència han de ser incompatibles amb un bon acolliment de la demanda del fàrmac per part dels professionals sanitaris, que han d’evitar que, en cap cas, la usuària se senti rebutjada o jutjada negativament. Ho recull explícitament el document consensuat per Administració i farmacèutics, tenint en compte que la demanda d’un anticonceptiu d’emergència es produeix en un moment especialment sensible de la dona i la parella. L’objectiu final és garantir l’accés al medicament amb les condicions de seguretat necessàries per a la pròpia usuària.

El Departament de Salut va posar en marxa a Catalunya el programa d’anticoncepció d’emergència a l’octubre del 2004 amb la finalitat de prevenir un embaràs no desitjat després d’un coit no protegit. La seva dispensació fins ara es realitzava gratuïtament als centres d’atenció primària, els centres d’atenció continuada, a les urgències hospitalàries i als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva. A partir del moment que l’Agència Espanyola del Medicament determini la seva dispensació sense recepta mèdica es podrá accedir també complementàriament a les oficines de farmàcia, sense recepta mèdica.


Des del 1 d’octubre del 2004 fins al 31 de març del 2009, s’han distribuït un total de 630.528 tractaments postcoitals.







També et pot interessar:

4 comentaris:

Trótula crítica ha dit...

Sòc nova en això dels blogs. M´agrada molt el teu blog però volia compartir que:
Associar la píndola del dia desprès a l´avortament crec que és un error perque desperta mil dimonis i molts rebuigs. Crec que és millor considerar-la l´última opció anticonceptiva davant un mal ús de la resta d´anticonceptius.
Avortament s´escriu amb "v"

Miguel Molina ha dit...

Jo també comparteixo la teva opinió. Gràcies per detectar l'error ortogràfic.

Trótula crítica ha dit...

Si estàs d´acord amb la meva opinió t´importaria molt posar aquest post sota l´etiqueta d´anticoncepció, en comptes de sota l´etiqueta d´avortament?
Si ho canvies estarà molt més d´acord amb no fomentar associacions massa utilitzades pels contraris al dret a decidir: píndola del dia desprès= avortament
Gracies

Miguel Molina ha dit...

Crec que ajustes molt bé la precisió semàntica.

En principi vaig posar l´etiqueta d´avortament i farmàcia per facilitar la recerca posterior pel cercador, però efectivament i és veritat que és més precisa l´etiqueta d´anticoncepció.

Salutacions