Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 2 de setembre del 2009

Condemna per aplicar una colonoscopia amb sedació deu mesos després



L'Administració davant d'una mala pràctica mèdica.






El Servei Basc de Salut ha estat condemnat a indemnitzar els familiars d'un pacient a qui se li va aplicar una colonoscopia amb sedació deu mesos després del seu ingrés en un centre de salut.

El Jutjat del Contenciós-administratiu número 1 de Vitòria ha condemnat al Servei Basc de Salut-Osakidetza al pagament de 90.000 euros en concepte d'indemnització pel retard a la pràctica d'una colonoscopia amb sedació, amb la qual es va diagnosticar un càncer de còlon però massa tard per poder ser tractat i que va provocar la mort del pacient.

Els familiars del mort van al·legar en la demanda a l'Administració basca que "l'omissió de la pràctica d'una colonoscopia amb sedació en un moment va suposar un important retard en el diagnòstic i, per tant, un empitjorament del pronòstic de la malaltia".

Segons figura en la sentència, el pacient va ingressar en el centre de salut basc el 6 d'abril de 2005 i no se li va practicar una colonoscopia amb sedació fins al 24 de gener de l'any següent, 18 mesos més tard. El 21 de febrer de 2006 l'institut oncològic competent per a aquest cas va confirmar "la greu extensió de la malaltia tumoral fins i tot al pulmó dret, i es va indicar finalment tractament quirúrgic del tumor, que es va dur a terme el 7 de març de 2006."
El pacient no va poder suportar les complicacions de la intervenció i va morir l'endemà, el 8 de març de 2006.
L'informe pericial assenyala que d'haver-se realitzat abans la colonoscopia amb sedació s'haurien pogut extirpar els pòlips i, per tant, "haver tractat la malaltia quan encara era una lesió premaligna".


En conclusió, la sentència apunta que existeix una relació causal entre el retard del diagnòstic, l'avenç de la malaltia i la mort del pacient.

 
La demostració d'aquest nexe causal fa possible la petició de responsabilitat patrimonial de l'Administració sanitària basca. La família del mort, representada pel seu advocat, ha vist satisfeta la seva demanda amb una indemnització de 90.000 euros per part de l'Administració.