Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 23 de setembre del 2009

Endoftalmitis post cataractes: la infecció postquirúrgica imprevisible no s'indemnitza




L´Endoftalmitis afecta al 1 % dels operats de cataractes!




El TSJ de Castella i Lleó absol l'Administració d'indemnitzar un pacient que es va quedar cec d'un ull després d'una operació de cataractes.

El demandant coneixia els riscs i va donar el seu consentiment.

La Sala del Contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó ha absolt a la Conselleria de Sanitat de la comunitat de responsabilitat patrimonial en la demanda interposada per un pacient que va perdre la visió d'un ull després de sotmetre's a una operació de cataractes.

La mala praxi mèdica que va argumentar l'acusació en el seu recurs va quedar desestimada pel tribunal en afirmar que l'actuació del cirurgià es va ajustar a la lex artis, és a dir, que va seguir els protocols mèdics que s'estableixen per a aquest tipus d'operacions.

En el postoperatori se li va detectar una endoftalmitis que, segons l'informe metge aportat per la defensa, va ser ocasionada per un germen pertanyent a la flora habitual del pacient.
Sobre la infecció, el mateix document facultatiu estableix que "és una complicació greu de la cirurgia de cataractes que no es pot preveure i que es pot presentar malgrat haver aplicat les mesures de profilaxi a l'abast".

Tant el diagnòstic d'endoftalmitis com l'aplicació del tractament es van realitzar "de forma precoç i van ser adequats", segons apunta la sentència, encara que l'evolució del pacient "no va ser la desitjada".

La defensa de l'Administració va presentar l'informe pericial en el qual s'apunta a una relació directa entre la infecció postoperatòria i la ceguesa de l'ull esquerre del pacient; però va afirmar que la pràctica professional "es va ajustar a la lex artis".

Entre les conseqüències derivades de l'operació de cataractes es troben "la pèrdua ocular per hemorràgia expulsiva o per infecció greu o panoftalmía, ocorrent estadísticament aquestes complicacions en menys de l'1 per cent de les intervencions".

Els riscs de la intervenció els coneixia el pacient abans d'entrar al quiròfan, "com consta en el consentiment informat firmat per ell".