Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 23 de setembre del 2009

L'alcohol en sang redueix el risc de mortalitat en pacients que han sofert una lesió cerebral?


Curiós estudi!
Com sempre caldrà esperar a obtenir més evidència...


Estudi que es va realitzar en pacients ingressats per accident de trànsit.

Sabem que l'alcohol contribueix a prop del 40 per cent d'aquest tipus de morts, sent major quan es condueix sota la influència de l'alcohol


Els individus amb alcohol en sang semblen menys propensos a morir després de sofrir una lesió cerebral entre moderada i greu, segons un estudi del Centre Mèdic Cedars-Sinai a "Los Angeles" (Estats Units) que es publica a la revista Archives of Surgery.


Els investigadors, dirigits per Ali Salim, van analitzar dades de 38.019 pacients amb lesions cerebrals traumàtiques entre moderades i greus els nivells d'etanol del qual es van registrar quan van ingressar en l'hospital entre els anys 2000 i 2005.


Al voltant del 9 per cent dels pacients van morir en l'hospital, inclosos el 7,7 per cent dels que havien donat positiu en alcohol i el 9,7 per cent dels quals no.


Els autors assenyalen que la disminució en mortalitat es mitigava en els pacients amb nivells d'etanol en sèrum, un descobriment ja realitzat en altres estudis.


Els investigadors expliquen que es desconeix com l'etanol podria estar associat amb un menor risc de mortalitat en pacients amb lesions cerebrals.


Segons apunten els autors, els estudis en animals van mostrar que l'administració de baixes dosis d'etanol abans de les lesions disminuïa la mortalitat, reduïa els deterioraments cognitius i disminuïa el volum de la contusió a més de millorar el funcionament motor en comparació amb el placebo. A dosis superiors, aquests efectes beneficiosos semblen desaparèixer.



Altres estudis en animals tanmateix indiquen una associació entre etanol i menor supervivència.


En l'estudi es va examinar la mortalitat en l'hospital i se sap que l'alcohol contribueix a prop del 40 per cent de morts degudes a accidents de trànsit.


El descobriment d'una menor mortalitat en els pacients amb lesions cerebrals traumàtiques amb etanol en sang abans de la lesió, planteja la possibilitat que l'administració d'etanol a pacients amb lesions cerebrals podria millorar la seva progressió.


Els autors conclouen que serà necessari realitzar més investigacions sobre els mecanismes que subjeuen a aquesta associació i les possibles implicacions terapèutiques derivades d'elles.

Més informació:
(Arch Surg. 2009;144[9]:865-871. Available pre-embargo to the media at www.jamamedia.org.)