Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 7 d’octubre del 2009

Els inhibidors de la bomba de protons són segurs per al fetus?



Una revisió sistemàtica suggereix que la presa d'inhibidors de la bomba de protons durant el primer trimestre de l'embaràs no augmenta el risc de malformacions congènites, avortaments o parts prematurs.
La pirosis i el reflux gastroesofágic poden afectar fins i tot un 80% de les embarassades, que també poden presentar trastorns gastrointestinals més greus, com la infecció per Helicobacter pylori o l'úlcera pèptica.
Els inhibidors de la bomba de protons (IBPs) han demostrat ser eficaços i segurs per al tractament de la malaltia àcid-pèptica en la població general. No obstant això, encara no és clar si el seu ús durant l'embaràs és segur per al fetus.
Es va realitzar una recerca exhaustiva de la literatura fins a juliol de 2008. Es va considerar qualsevol disseny d'estudi.
Els estudis havien de comparar embarassades que haguessin pres IBPs en el primer trimestre d'embaràs, amb embarassades no exposades a aquest grup de fàrmacs durant el seu embrazo.
Les variables de resultat considerades van ser l'aparició de malformacions fetals, els avortaments espontanis i els parts prematurs.
La qualitat metodològica dels estudis inclosos es va avaluar mitjançant l'escala de Downs-Black, eina que permet avaluar la qualitat dels estudis no aleatorizats.
La revisió va incloure set estudis de cohorts, amb un total de 134.940 d'embarassades.
Els IBPs analitzats van ser l'omeprazol, el lansoprazol i el pantoprazol.
La durada mitjana del tractament va oscil·lar dels 14 als 22 dies.
Finalment, no es va detectar heterogeneïtat estadística entre els estudis, ni indicis de l'existència de biaix de publicació. En general, la qualitat dels estudis va ser acceptable.
L'metaanàlisi va mostrar que la presa de IBPs durant el primer trimestre de l'embaràs no es va associar amb un major risc de malformacions congènites (134.940 embarassades, Odds Ratio (OR) 1,12; IC 95% 0,86 a 1,45); avortaments espontanis (1.505 embarassades, OR 1,29; IC 95% 0,84 a 1,97); o parts prematurs (133.443 embarassades, OR 1,13; IC 95% 0,96 a 1,33).
L'omeprazol, analitzat de forma aïllada, tampoc no es va associar amb un major risc de malformacions congènites (121.478 embarassades, OR 1,17; IC 95% 0,90 a 1,53).
Partint dels resultats de l'metaanàlisi, i en concordança amb altres estudis prèviament publicats, els autors suggereixen que els IBPs, utilitzats en el primer trimestre d'embaràs, no s'associen amb un major risc de malformacions congènites, avortaments espontanis o parts prematurs.
Article original
Gill SK, O'Brien L, Einarson TR, Koren G. The safety of proton pump inhibitors (PPIs) in pregnancy: a metaanalysis. Am J Gastroenterol 2009;104(6):1541-5 [ [PMID: 19491869].