Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 7 d’octubre del 2009

Insuficiència respiratòria aguda per grip A(H1N1) en les UCI espanyoles


Article original
Rello J, Rodríguez A, Ibañez P, Sòcies L, Cebrian J, Marques A, Guerrer J, Ruiz-Santana S, Marquez E, Del Noguera-Saez F, Alvarez-Lerma F, Martínez S, Ferrer M, Avellanes M, Granada R, Maraví-Poma E, Albert P, Serra R, Vidaur L, Ortiz P, Prieto Del Portell I, Galván B, León-Gil C; the H1N1 SEMICYUC working group. Intensive care adult patients with severe respiratory failure caused by Influenza A (H1N1)v in Spain. Crit Care 2009, 13: R148
Introducció
Fa sis mesos des que l'OMS va declarar la pandèmia pel nou virus de la grip A(H1N1).
En aquest temps s'han anat coneixent dades clíniques i epidemiològiques, però fins ara no s'ha publicat una descripció clínica detallada dels casos més greus.
Resum
Després de la declaració del primer cas que va requerir ingrés en UCI, La SEMICYUC va iniciar un registre voluntari de pacients amb grip A(H1N1) ingressats en les UCI espanyoles.
Aquesta és una sèrie que recull els 32 primers casos en els quals es disposa de l'evolució completa.
Sol es van incloure casos confirmats, bé mitjançant PCR o cultiu viral. Es van registrar les dades demogràfiques, comorbiditats, temps transcorregut des de l'inici dels símptomes i de l'ingrés hospitalari, tractament antivíric rebut i retard en la seva instauració, criteris de gravetat i evolució clínica.
Es van registrar 32 casos entre el 23 de juny i el 31 de Juliol de 2009, amb una edat mitjana de 36 anys; 10 eren obesos (31,2%), 2 embarassades (6,3%%) i 16 (50%) presentaven patologies prèvies. 29 pacients (90,6%) presentaven una pneumònia viral primària, i sol dos casos (3,1%) van ingressar per l'exacerbació d'una patologia respiratòria de base. 24 pacients (75%) van desenvolupar fracàs multiorgànic, 7 (21,9%) van necessitar tècniques de reemplaçament renal i 24 (75%) ventilació mecànica. 6 pacients van morir en els primers 28 dies, amb 2 morts més en els dies posteriors.
Tots els pacients van ser tractats amb oseltamivir, tractament que es va retardar entre 2-8 dies des de l'inici dels símptomes; el 31,2% va rebre altes dosis (300 mg/dia), i la durada del tractament va ser de 5-10 dies.
Comentari
Es tracta de la primera publicació europea que descriu amb detall les característiques clíniques dels pacients amb grip A(H1N1) que requereixen ingrés en UCI.
El registre, que en aquests moments recull ja 150 casos, està permetent conèixer les manifestacions clíniques i l'evolució de les formes greus de grip pandèmica.
A destacar algunes característiques distintives:
1.- Afecta majoritàriament individus joves, amb o sense comorbiditats;
2.- Els pacients que ingressen en UCI presenten habitualment una neumonitis vírica sense coinfecció bacteriana, que es comporta com un SDRA d'extraordinària gravetat, amb insuficiència respiratòria refractària que obliga sovint a instaurar mesures especials, com el decúbit prono (l'ECMO encara no s'ha emprat al nostre país).
La ventilació mecànica no invasiva, a part del risc de generar aerosols, sovint fracassa, com és d'esperar en el SDRA.
Fins i tot el 20% dels casos tenen una primera determinació de PCR de frotis nasofaringi negativa, la qual cosa obliga a iniciar i mantenir el tractament antivíric empíric encara en aquests casos, i no descartar la malaltia fins i tot no repetir la mostra, si és possible de vies respiratòries baixes (rentat broncoalveolar, raspallat o aspirat bronquial de qualitat).
Un major nombre de casos registrats permetrà analitzar quines variables es relacionen amb el pronòstic d'aquesta malaltia.
Les dades demostren que l'única manera de disminuir la mortalitat de les formes greus de grip pandèmica és oferir una Medicina Intensiva d'alta qualitat.
La SEMICYUC ha desenvolupat un pla de contingència per abordar tots els aspectes relacionats amb el maneig de la grip pandèmica, que es troba disponible en la web de la societat.
Font:
Eduardo Palencia Herrejón. Hospital Infanta Leonor, Madrid.Ernesto García Vicente. Hospital de Santa Bàrbara, Sòria
©REMI
Enllaços
Palència E, Saragossa R, Barcenilla F, Gordo F, Muñiz-Albaiceta G, Olaechea P, Rodríguez A, Serra R, Cuñat J, Lleó C, Martín MC, Rello J. SEMICYUC. Pla de Contingència per als serveis de MedicinaMedecina Intensiva davant de la pandèmia de grip A(H1N1)v. [Enllaç] [PDF 926 Kb, 66 pág] [Resultats]
Crit Care 2009, 13: R148 [Resum] [Artícles relacionats] [Text complet].

]