Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 27 de novembre del 2009

Dabigatran: una alternativa al Sintrom en la fibril·lació auricular crònica?

















Segons un recent estudi, el Dabigatran (Pradaxa) ha mostrat ser un fàrmac segur i eficaç en la prevenció del tromboembolisme perifèric en els pacients amb fibril·lació auricular crònica (ACxFA)



En The New England Journal of Medicine (2009;361:1139-51.) es va publicar els resultats de l'estudi RE-LY on es comparava el tractament amb warfarina amb el dabigatran, un inhibidor de la trombina, en pacients amb fibril·lació auricular crònica.

.

Els resultats de l'estudi realitzat en 18.113 pacients van mostrar que el dabigatran a dosi de 110 mg 2 vegades al dia no era inferior a la warfarina en la prevenció d'episodis tromboembólicos i amb un perfil de seguretat excel·lent.
.
.
A la dosi de 150 mg 2 vegades al dia, el dabigatran va mostrar una eficàcia superior a la warfarina. Amb aquesta dosi es va detectar un augment dels fenòmens hemorràgics, encara que en relació amb la mortalitat i les hemorràgies cerebrals no era estadísticament superior a la del grup tractat amb warfarina.
.
.
La importància d'aquest article, així com de l'editorial acompanyant: Med. 2009;361:1200-2 (N Engl J Med. 2009; 361: 1200-2), és no només en l'aparició d'una alternativa terapèutica als dicumarínicos, sinó que aquest fàrmac té menys interaccions, la relació dosi efecte és més predicible i no necessita controls de laboratori periòdics per establir el seu interval terapèutic.
.
.
En altres paraules, una vegada decidida la dosi a administrar, s'aconsegueix una anticoagulació eficaç sense necessitar ajustaments periòdics de dosi.
.
.

La investigació sobre antitrombines no és nova i el primer fàrmac que va superar els assaigs de fase I i II, el ximelagatran, ja va generar una gran expectativa en els canvis organitzatius que significaria la desaparició dels controls de laboratori.
.
.
En els assaigs de fase III, el ximelagatran va mostrar una toxicitat hepàtica que va impedir el seu ús clínic. Aquesta experiència ens ha de fer cauts abans de la introducció del dabigatran, però sí que queda clar que, bé aquest fàrmac o els seus successors, el tractament amb anticoagulants serà revisat en breu i no només a nivell clínic sinó també des d'un punt de vista sanitari i organitzatiu.
.
.

Les implicacions d'una profilaxi de l'embolisme perifèric en la fibril·lació auricular, amb un alt perfil de seguretat i sense necessitat de controls de laboratori, són immenses.
.
.
S'han de valorar els costos del fàrmac (el Sintrom és molt barat) però també els dels reactius i els recursos de laboratori utilitzats.
.
.
La prescripció i el control per part de l'assistència primària serà molt més fàcil, amb el que s'incrementarà el nombre de pacients en tractament amb la consegüent disminució de fenòmens embólicos i el consegüent increment del grau de salut i la reducció de les despeses directes i indirectes derivades d'aquesta complicació.
.
.
No oblidem que, actualment, en les millors condicions i seguint les indicacions acceptades (CHAD2), s'està tractant com a màxim a un 60% dels pacients i que un accident isquèmic cerebral és una de les malalties amb major repercussió social i econòmica.
.
.
Articles de referència:
1.- Conolly SJ, Ezekowitz MD, Yusuf S, et al. Dabigatran versus warfarin in patients with atrial fibrillation. N Engl J Med. 2009;361:1139-51.

2.- Gage BF. Can we rely on RE-LY?. N Engl J Med. 2009;361:1200-2
Conolly SJ, Ezekowitz MD, Yusuf S,