Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 15 de desembre del 2009

En el diagnòstic ha de considerar-se les malalties prèvies del pacient!



El Jutjat del Contenciós-administratiu número 2 de Santiago de Compostel·la ha condemnat a la Conselleria de Sanitat de Galícia i al Servei Gallec de Salut (Sergas) a indemnitzar amb 105.000 euros i 20.000 euros, respectivament, a l'espòs i als dos fills, d'una dona que va morir en un hospital gallec d'un xoc hemorràgic amb necrosi de l'intestí prim.
.
El jutjat assenyala com a fets provats que la pacient va acudir al servei d'Urgències del centre sanitari amb un dolor epigàstric, que va ser tractat amb analgèsics i sedants.
.
La malalta va ser enviada a la seva casa amb un diagnòstic de "síndrome ansiós-depressiu" i a les poques hores va haver de ser atesa al seu domicili per hipotensió extrema i traslladada a l'hospital, on ingrés en l'UCI i se li va practicar una laparatomía, en la qual es va veure que tot l'intestí estava necrosat.
.
La pacient va morir hores després de ser operada.
.
El judici clínic estableix com a causa de la mort "abdomen agut, afectació de tot l'intestí prim amb necrosi d'intestí i coagulació intravascular"
.
El informe pericial afirma que hi va haver mala praxi, ja que davant d'un quadre d'abdomen agut no s'ha d'administrar analgèsics ni sedants.
.
L'acusació de la pacient, qualifica de deficient i incorrecta l'atenció mèdica prestada i considera que el diagnòstic d'abdomen agut es va haver de realitzar en el Servei d'Urgències de l'hospital en el primer ingrés.
.
"Una laparatomía precoçment realitzada hauria permès la supervivència de la pacient", assenyala l'acusació.
.
Primera intervenció (cirurgia prèvia)
El jutge dóna la raó a la part demandant i desestima les argumentacions de la defensa que es basen a recordar que la malalta va ser sotmesa a una operació a la mateixa zona, tretze anys abans, i amb aparició de nanses i hèrnies internes. "El pas lent però continu de les esmentades nanses per l'intestí prim va ser el que va produir una estrangulació de l'hèrnia produint una necrosi intestinal [...]
.
La pacient va sofrir una complicació greu derivada de la cirurgia practicada el 1991, aliena a l'assistència prestada en Urgències de l'hospital gallec," apuntava la defensa.
.
El jutge no troba responsabilitat en aquesta primera intervenció i assenyala que "tenint en compte els antecedents de cirurgia abdominal que tenia la pacient era obligat sotmetre-la a proves que fossin orientades a descobrir la causa del dolor i no retrasar-ho, fins que no estigués definitivament segur del seu origen".
.
També, l'atenció sanitària que va rebre en Urgències havia d'haver tingut en compte els problemes intestinals que arrossegava la pacient per valorar correctament l'origen del dolor.
.
La sentència es recolza en l'informe del pèrit designat judicialment per afirmar que l'actuació sanitària va ser contrària a la lex artis, ja que "davant d'un quadre d'abdomen agut constitueix una norma bàsica d'actuació mèdica no administrar analgèsics ni sedants al pacient fins que estiguin definitivament establert el diagnòstic i el tractament a seguir".
.
En el judici queda provat que si la intervenció s'hagués produït en el primer ingrés de la malalta, "per tant dins del límit de viabilitat de l'intestí prim, inferior a les 12 hores d'isquèmia continuada", hauria millorat el pronòstic de la cirurgia.
.