Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 30 de desembre del 2009

Novetats en el tractament i el diagnòstic de l´Osteoporosi


La nostra companya, la Dra. Agata Blanch metgessa referent de Patologia Osteoarticular del CAP, ens deixa la presentació realitzada sobre l´Osteoporosi.
Ens centrarem en els pacients adults (majors de 18 anys) amb osteoporosi (o osteopènia) o persones amb factors de risc clínic de fractura per fragilitat, fent un èmfasi especial en els subgrups següents:
.


  • dones postmenopàusiques osteoporòtiques (o osteopèniques)
  • grups d'edat
  • osteoporosi induïda per glucocorticoides
  • homes
  • dones premenopàusiques osteoporòtiques
Els temes principals a considerar són el diagnòstic, la valoració del risc, el tractament i el seguiment de la condició d'interès que conformen les quatre parts diferenciades:
 
Diagnòstic de l'osteoporosi. Amb la finalitat d'avaluar la utilitat clínica de la radiografia (Rx) convencional, de la densitometria radiològica dual (DXA), de la ultrasonometria quantitativa (QUS) i de la determinació de marcadors bioquímics de remodelatge ossi en el diagnòstic de l'osteoporosi.

Valoració del risc de fractura per fragilitat. Amb els objectius d'avaluar la utilitat clínica de la Rx òssia, la DXA, la QUS i els marcadors ossis com a proves per a la predicció del risc de fractures per fragilitat i d'identificar aquells individus que més poden beneficiar-se d'intervencions per prevenir aquest tipus de fractures.

Tractament. Examinem les intervencions utilitzades per a la prevenció de fractures per fragilitat inicials en individus amb un risc, així com per a la prevenció de fractures subsegüents quan la fractura per fragilitat ja ha tingut lloc.

Es disposa de diferents intervencions per prevenir la fractura per fragilitat:
    • No farmacològiques: Exercici; Calci i/o vitamina D (o anàlegs de la vitamina D): fluoració de l'aigua, ingesta de proteïnes, micronutrients i isoflavones (fitoestrògens naturals); Ipriflavona (fitoestrogen sintètic); Exposició solar; Tabac; Alcohol; Cafeïna.

    • Farmacològiques: Teràpia hormonal (inclou la tibolona); Bifosfonats (alendronat, etidronat, risendronat i ibandronat); Raloxifè; Calcitonina; Teriparatide (parathormona); Ranelat d'estronci.

    • Altres intervencions: Protectors de maluc; Vertebroplàstia percutània/cifoplàstia.

Seguiment. Amb la finalitat d'avaluar la utilitat clínica de les diferents tècniques de mesura òssia (Rx, DXA, QUS i marcadors ossis) per controlar l'evolució de la malaltia o monitoritzar la resposta al tractament.