Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 4 de desembre del 2009

PIDIRAC Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya. Estat actual a 3.12.09



Comunicat del Departament de Salut




PIDIRAC
Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya Full informatiu núm.8 (3.12.09)

RESUM

1.- Els indicadors de morbiditat corresponents mostren que l’activitat gripal
continua molt incrementada a Catalunya (figures 1 i 2).

2.- Durant la setmana 47 s’han aïllat 30 virus de la grip nova A (H1N1)v i 8 virus parainfluenza (1 i 2,3 i 4) i 3 VRS entre d’altres en les 66 mostres trameses per la xarxa de metges sentinella.

3.- La taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella, 302,4 per 100.000 habitants, indica que l’activitat epidèmica gripal mostra una evolució decreixent tot i que es manté a Catalunya amb una intensitat alta .



Comunicat
Segons la informació recollida pel sistema PIDIRAC (Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya), l’activitat gripal pel nou virus de la grip A(H1N1) mostra una evolució decreixent tot i que es manté alta en aquests moments.

La taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella és de 302,4 per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa és superior en els grups d’edat de 0 a 4 i de 5 a 14 anys.

Encara que el virus gripal circula amb molta intensitat a Catalunya, s’observa també la circulació d’altres virus respiratoris. Del total de mostres respiratòries que han resultat positives al laboratori, aproximadament un 62% correspon al nou virus de la grip i un 38% a d’altres virus respiratoris.

Pel que fa a la vigilància de casos produïts pel nou virus de la grip A (H1N1), la majoria han presentat un quadre gripal lleu, amb una recuperació en pocs dies.

Fins al moment a Catalunya s’han produït 24 defuncions.

En la darrera setmana s’han produït quatre defuncions, corresponents a dos homes de 30 i 42 anys i a dues dones de 39 i 41 anys, tots amb patologies prèvies.

Al llarg de la setmana que va del 26 de novembre al 2 de desembre, es manté la tendència a la disminució del nombre d’urgències ateses tant als hospitals d’aguts (62.331, que suposa un decrement del 6,5% respecte a la setmana anterior) com als infantils (4.363, que suposa un decrement del 4,5% respecte a la setmana anterior).


El nombre de pacients ingressats des d’urgències s’ha incrementat lleugerament tant a hospitals d’aguts (6.233, que representa un 3,1%) com a infantils (430, que representa un increment del 7%).

En aquest període els centres d'atenció primària han realitzat 824.627 visites, el que representa un decrement del 5,8% respecte a la setmana anterior. Aquesta activitat és lleugerament superior a la de l’any anterior (5,6%).

En els centres d’atenció continuada (ACUT)
s’han realitzat 44.709 visites, que representen un decrement del 10,5% respecte a la setmana anterior.

Tant les trucades al 061 com les visites domiciliàries també han sofert un decrement respecte a la setmana anterior d'un 3,3 i un 2,6% respectivament.

Al llarg del mes de novembre, Sanitat Respon, mitjançant el telèfon 902111444, ha rebut un total de 20.462 consultes associades a simptomatologia sobre la síndrome gripal. Si comparem les consultes de la darrera setmana de novembre amb la setmana anterior s'observa un decrement del 50% en les consultes de ciutadans pel mateix motiu (2.779 consultes versus 5.478 de la setmana anterior).

Per estudiar el comportament del virus i detectar possibles resistències als antivirals es fa un estudi a una mostra de pacients afectats de grip A, que revesteixen una certa gravetat. En els darrers dies s’ha detectat un cas aïllat d’un virus resistent. El pacient ja ha estat donat d'alta de la UCI.

Pel que fa al nombre total de vacunes administrades en centres d’atenció primària a les dues primeres setmanes (fins el 29 de novembre), és de 135.734.


Estadístiques:


Document

.
.