Breu descripció

Eina de GESTIÓ INTEGRAL de la Consulta del Metge de Família.

Disposa de 4 apartats fonamentals:

1.- Kioskomed: resum pràctic i presentacions de les últimes entrades dels blocs docents de Medicina de Família.
2.- CAP WEB Formació: on en diferents apartats es treballen aspectes relacionats amb l'exploració física, tècniques, interpretació de proves, formació del professional, multitud de cercadors sobre MBE... etc.
3.- L´Escriptori Clínic: Una font d´actualització sanitària i indispensable pel dia a dia.
4.- La Consulta WEB: on tracta de temes d´informació i links d´interés. Cercador per pacients i familiars tractan de facilitar el empowerment de la persona.
El Metabuscador d´Informació Sanitària

El Metabuscador

Loading

dijous, 4 de febrer de 2010

Problemes ossis associats a l'ús de bisfosfonats: eviten o produeixen fractures?

 

Article molt crític en relació als Bisfosfonats!

Es van seleccionar els principals assaigs clínics de durada curta i
llarga i estudis observacionals de llarga durada publicats a Medline des de 1965 fins a l'actualitat, així com les sèries de casos sobre fractures atípiques associades a l'ús de bisfosfonats.


Es descriuen els resultats del tractament amb bisfosfonats respecte a placebo en termes absoluts sobre la incidència de fractures vertebrals, de maluc i "no vertebrals", distingint les dades a curt i llarg termini.


A curt termini, els bisfosfonats presenten certa eficàcia en la prevenció de fractures vertebrals radiològiques morfomètriques, encara que la seva eficàcia en fractures clíniques és més modesta.

L'eficàcia en la prevenció de fractures de maluc a curt termini és molt dubtosa. En cas que existís algun tipus d'eficàcia, seria d'escassa o nul·la rellevància clínica.

A llarg termini sembla que augmenten el risc de fractures femorals atípiques de subtrocànter i diáfisis. També podrien augmentar el risc de fractura de maluc en comptes de disminuir-lo.

S'ha descrit un patró radiològic específic per a les lesions produïdes pels bisfosfonats a llarg termini.

Ja que aquests fàrmacs poden presentar efectes adversos greus, és urgent aclarir l'eficàcia real dels bisfosfonats a llarg termini i avaluar la possibilitat de deixar d'utilitzar-los per a l'osteoporosi.


.
.