Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 8 de febrer del 2010

Risc d'esdeveniments cardiovasculars en pacients amb síndrome coronària aguda tractats amb clopidogrel i inhibidors de la bomba de protons


Article original: Cardiovascular outcomes and mortality in patients using clopidogrel with proton pump inhibitors after percutaneous coronary intervention or acute coronary syndrome. Rassen JA, Choudhry NK, Avorn J, Schneeweiss S. Circulation 2009; 120(23): 2322-2329. [Resum] [Artícles relacionats]
.
.
Els inhibidors de la bomba de protons (IBP) freqüentment es prescriuen associats al clopidogrel en la síndrome coronària aguda i després de la intervenció coronària percutánea (ICP), per reduir el risc de sagnia gastrointestinal associada al tractament antiagregante.
.
Tenim escases dades que recolzin aquesta pràctica, ni tampoc existeixen recomanacions específiques a les guies de practica clínica.
.
Recentment s'han publicat dades que qüestionen la seguretat de l'esmentada associació, per la possibilitat que els IBP redueixin l'efecte antiagregante i l'eficàcia del clopidogrel.
.
Resum
Estudi de cohorts retrospectiu dirigit a avaluar si l'administració concomitant d'IBP amb clopidogrel s'associa amb més esdeveniments cardiovasculars a curt termini.
.
Recull de 64.561 pacients amb SCA sotmesos a ICP, procedents de tres registres, entre 2001 i 2005, dels quals seleccionen 18.565 pacients (29%), als quals prescriuen per primera vegada IBP, són majors de 65 anys i sobreviuen almenys 7 dies després de l'esdeveniment inicial.
.
Accepten la utilització de diferents IBP.
.
Els resultats globals revelen que els pacients que reben IBP presenten un major risc de reingrés per infart de miocardi (2,6% davant 2,1%), major mortalitat (1,5% davant el 0,9%) i major necessitat de revascularització coronària (3,4% davant 3,1%).
.
El RR ajustat per un índex de propensió va ser d'1,22 (IC de 95% 0,99-1,51) per a infart o mort; RR 1,20 (IC 95% 0,84-1,70) per a mort, i RR 0,97 (IC 95% 0,79-1,21) per a revascularització.
.
No es van apreciar diferències entre els que van rebre omeprazol i pantoprazol.
.
Comentari
Encara que les estimacions puntuals indiquen un lleuger increment del risc d'hospitalització per infart o mort en pacients grans que reben un IBP associat al tractament amb clopidogrel, no es troben evidències que existeixi una interacció clínicament rellevant entre aquests dos grups de fàrmacs.
.
Els autors estimen que si aquest efecte fost cert és improbable que provoqui un increment de més del 20%, la qual cosa d'altra banda tampoc no és un augment menyspreable del risc.
.
El present estudi presenta certes limitacions, ja que es compta amb dades parcials de registres heterogenis, sol s'inclouen pacients grans de 65 anys, que poden tenir més risc d'esdeveniments cardiovasculars en el seguiment, diferent distribució de races, no s'esmenta la utilització d'AAS i no queda clar quin IBP s'utilitza.
.
A més, no s'ha d'oblidar que es tracta d'un estudi no aleatorizat i que analitza dades de diversos registres no dissenyats per als propòsits d'aquest estudi.
.
Font: Per Diumenge Díaz Díaz
Hospital Infanta Leonor, Madrid©REMI
.
Enllaços:
1.- Influence of omeprazole on the antiplatelet action of clopidogrel associated with aspirin: the randomized, double-blind OCLA (Omeprazole CLopidogrel Aspirin) study. Gilard M, Arnaud B, Cornily JC, Le Gal G, Lacut K, Le Calvez G, Mansourati J, Mottier D, Abgrall JF, Boschat J. J Am Coll Cardiol 2008; 51(3): 256-260. [PubMed]
.
2.- Drug-drug interaction between clopidogrel and the proton pump inhibitors. Norgard NB, Mathews KD,Wall GC. Ann Pharmacother 2009; 43: 1266-1274. [PubMed]
.
3.- A population-based study of the drug interaction between proton pump inhibitors and clopidogrel. Juurlink DN, Gomes T, Ko DT, Szmitko PE, Austin PC, Tu JV, Henry DA, Kopp A, Mamdani MM. CMAJ 2009; 180(7): 713-718. [PubMed] [PDF]
.
4.- Risk of adverse outcomes associated with concomitant use of clopidogrel and proton pump inhibitors following acute coronary syndrome. Ho PM, Maddox TM, Wang L, Fihn SD, Jesse RL, Peterson ED, Rumsfeld JS. JAMA 2009; 301(9): 937-944. [PubMed] [PDF]
.
Recerca en PubMed:
Enunciat: Clopidogrel i inhibidors de la bomba de protons
Sintaxi: clopidogrel AND proton pump inhibitors
.
.