Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 6 d’abril del 2010

Tromboembolisme Pulmonar: TAC helicoïdal o gammagrafia?





Negligència per no realitzar les proves més indicades!

















La gasometria també és important.

El Servicio Andalúz de Salud (SAS) ha dictat una resolució per la qual indemnitza amb 105.711 euros els pares d'una jove de 22 anys que va morir després de ser atesa en el servei d'Urgències d'un hospital de Cadiz, segons va informar el Defensor del Pacient.

La jove va acudir a l'hospital afligida d'un dolor toràcic a nivell de les espatlles i zona costal esquerre, sense febre i amb tos irritativa.

Se'l va sotmetre a una auscultació pulmonar i cardíaca sense troballes patològiques. En les extremitats inferiors es van descartar signes compatibles amb una trombosi venosa profunda, i l'hemograma, la bioquímica i l'estudi de coagulació també eren normals. A la radiografia de tòrax tampoc hi havia infiltrats o vessaments toràcics.

Alta en urgències
La clínica inicial era inespecífica i es desconeixia l'origen del dolor, per la qual cosa es va consultar amb Medicina Interna, que va considerar la possibilitat del tromboembolisme pulmonar (TEP) i li va sol·licitar d'urgències una TC helicoïdal, que es va suspendre perquè "la pacient s'asfixiava quan tenia els braços al clatell". Posteriorment l'internista va donar l'alta a la pacient amb diagnòstic de dolor osteomuscular amb contractura muscular i ansietat. La pacient va morir després d'un embolisme pulmonar.

El dictamen pericial encarregat pel propi SAS va establir que en l'assistència rebuda aquell dia "manca la realització d'una gasometría arterial i d'una gammagrafia pulmonar, ja que les dues proves estan indicades en cas de dolor toràcic i disnea", concretament l'última prova si se sospita un possible embolisme pulmonar.

La negligència és per "conducta omisiva" quant a la realització de proves diagnòstiques.

El SAS conclou en la seva resolució que "pot establir-se l'existència d'una relació de causalitat" entre la mort d'aquesta jove per embolisme pulmonar i la manca de realització de proves diagnòstiques, pel que acorda una indemnització de 105.711 euros als pares de la pacient.
.
.
.