Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 1 de setembre del 2010

Avaluació cognitiva: L'avaluació cognitiva de Montreal (MoCA) és més sensible que la prova del Minimental de Folstein després d'un AVC

En aquest assaig es va observar que l'avaluació cognitiva de Montreal identificaria més alteracions cognitives en els pacients amb un accident cerebrovascular o un accident isquèmic transitori, que la prova del Minimental de Folstein.



Les àrees en les quals hi hauria major diferència serien les funcions executives, l'atenció i el record diferit.


El deteriorament cognitiu després d'un accident cerebrovascular (ACV) o un accident isquèmic transitori (AIT) és freqüent i és predictiu de la dependència, la institucionalització i la mortalitat precoç.
Malgrat que la prova del Minimental de Folstein (Mini Mental State Exam, MMSE) és molt utilitzada, té baixa sensibilitat per al diagnòstic del deteriorament cognitiu lleu i es considera subòptima en la detecció d'alteracions cognitives associades a la malaltia cerebrovascular.

En l'actualitat existeix una altra eina, l'avaluació cognitiva Montreal (Montreal Cognitive Assessment, MoCA), que es va dissenyar per augmentar la sensibilitat al deteriorament cognitiu lleu i que també inclou les capacitats executives.
En aquest assaig van participar 413 pacients que tenien antecedent d'ACV o AIT.
A tots se'ls van realitzar ambdues proves cognitives. Un 58% dels pacients amb una MMSE normal, van presentar una MoCA patològica. A més, mitjançant l'escala Rankin es va observar que aquests pacients eren més dependents. i a la inversa, només cinc participants van fer una una puntuació relacionat amb el deteriorament cognitiu en la MMSE, però no el van obtenir en la MoCA.

Els autors conclouen que:
1.- La MoCA seria una eina més sensible per al deteriorament cognitiu que la MMSE en els pacients amb ACV o AIT.
 
2.- Finalment, la MoCA identificaria trastorns en àrees que no avalua la MMSE, com les funcions executives, i seria més sensible davant alteracions en l'atenció, el record diferit i la repetició.

Font:
Underestimation of cognitive impairment by Mini-Mental State Examination versus the Montreal Cognitive Assessment in patients with transient ischemic attack and stroke.
Pendlebury S, Cuthbertson F, Welch S y cols.
Stroke.2010;41:1290-93






2 comentaris:

antoni ha dit...

Ben trobat amic Miquel. Trobavem a faltar els teus mangnífics post.

Felicitacions pel teu blog. Sembla que la seva valua ha estat fins i tot reconeguda a Xangai.

Salut i bona feïna.
Antoni Agustí.Olot

Miguel Molina ha dit...

Gràcies Antoni,
Són els teus comentaris i d´altres el que possibiliten la meva tasca diària.

Salutacions