Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 24 de setembre del 2010

Dengue: Detecció del primer cas autòcton a França i Europa



El mosquit tigre comença a fer de les seves!







França notifica el primer cas autòcton confirmat de dengue en la seva àrea metropolitana (Niza) i constitueix també el primer cas al continent europeu amb transmissió local
.
.
França comunica a través del Sistema d'alerta i resposta europea la detecció del primer cas autòcton de dengue al seu país.
.
Aquest cas representa, també, la detecció del primer cas autòcton de dengue en Europa des dels brots ocorreguts en 1927 i 28 a Grècia, a més d'un cas d'infecció nosocomial notificat per Alemanya el 2004.
.
La Comissió Europea a fet una avaluació de risc després del primer cas autòcton de dengue a França: "Després de la notificació del primer cas autòcton de dengue, l'ECDC ha realitzat una avaluació del risc de transmissió autòctona de dengue a França, que conclou:
.
El cas actual de dengue de transmissió autòctona a Niza, és un esdeveniment significatiu de salut pública, però no és inesperat.
.
Tant l'ocurrència de esdeveniments anteriors, inclòs un brot d'arbovirus transmès per mosquits en Itàlia, l'aparició de malalties transmeses per vectors en àrees pròximes a aeroports i altres ports d'entrada com l'avaluació del risc realitzada anteriorment sobre la introducció del dengue a l'UE, indiquen que la transmissió autòctona al continent europeu és possible.
..
Tanmateix, la informació epidemiològica disponible no suggereix que existeixi un risc immediat nou per a la salut humana en la Unió Europea".
.
La disponibilitat de més informació en el futur pròxim permetrà tornar a reavaluar la situació.
.
Valoració de la situació. Risc per a Espanya

Partint de la informació disponible, aquest és el primer cas autòcton d'infecció per dengue detectat a Europa.
El risc de difusió a altres zones després de l'aparició d'aquest primer cas s'espera que sigui limitat donat el reforç de la vigilància que s'ha establert i les ràpides mesures de control en l'àrea afectada.
La presència de vectors competents per a la transmissió de la malaltia es presenta especialment entre els mesos de maig i novembre.

La transmissió vertical del virus del dengue en els mosquits no sembla ser eficient, i per tant es considera que no hi ha risc de permanència del virus d'un any al següent després del període hivernal.

La detecció d'un cas autòcton de dengue a Europa no és un esdeveniment inesperat ja que, a determinades zones, s'han detectat espècies de mosquits que són vectors competents per a la transmissió de flavivirus procedents d'altres regions de món, i es detecta un alt nombre de casos importats de dengue a l'any.

A Espanya, com s'ha descrit anteriorment, l'Aedes Albopictus (vector competent per a la trasmisión de la malaltia), és present a determinades zones, i d'altra banda es produeix una important arribada de viatgers i persones procedents d'àrees endèmiques (Carib, Sud-Amèrica i Àsia). Per això, no pot excloure's que en algun moment pugui detectar-se'n una situació similar a la de França a determinades zones amb presència de vectors eficients per a la transmissió d'aquesta malaltia.

No es considera necessari implementar cap mesura immediata a Espanya com a resposta a aquest esdeveniment.

Tanmateix, la situació detectada a França i la presència del vector a Espanya, subratllen la necessitat de realitzar una avaluació del risc en profunditat per a poder realitzar les recomanacions ajustades a la situació al nostre país.










3 comentaris:

Vellmarí ha dit...

Enhorabona per aquest magnífic blog.
La problemàtica de l'expansió del mosquit tigre i la necessitat de fer una bona prevenció ha de ser agafat més en serio per tots i, no pot quedar en mans dels ajuntaments tal i com ara passa.
Eduard Marquès (Servei Control Mosquits Badia de Roses i Baix Ter)

Belyguelon ha dit...

Jo Visc a Blanes i a l'any passat escoltava de les poblacions de les rodalies que ja s'havien trobat aquests insectes que picaven durant el dia, contràriament del que solen fer els mosquits que coneixíem fins ara, però nosaltres no els havíem patit. Però aquest estiu ha sigut molt molest el poder comprovar que el mosquit tigre ja s'ha instal·lat a les nostres terres.
A casa hem patit les picades d'aquest mosquit, la reacció que comporta es molta picor i una inflamació considerable, imagino que té a veure amb la reacció al·lèrgica que ens fa a cadascú.
A més, els productes que utilitzaven habitualment per evitar que entressin a casa no serveixen amb ell, ja que amb els aparells endollats els veus volar tranquil·lament pel teu voltant.
Una de les coses útils per disminuir la picor i el dolor és l'amoníac, però el millor es comprar a la farmàcia productes calmants per les picades.

Bé l'estiu vinent penso comprar els productes que s'han fet expressament per evitar al mosquit tigre, ja que no vull que les meves filles i el meu home pateixin aquestes picades, ja que a mi no em solen picar "sort que tinc"

Maribel

EDG ha dit...

Erik

Bona nit,
Jo sòc de Vilassar de Mar i porto tot l'estiu amb picades per tot el cos del mosquit Tigre. És espectacular aconseguir esclafar un d'aquests exemplars per la quantitat de sang que arriben a emmagatzemar. És provable que sigui aquesta la causa de que pugui arribar a un altre país i mantenir les propietats d'una malaltia adquirida per la sang d'una persona del país d'origen. Quanta més quantitat de sang pot mantenir més temps les propietats? Quin és el millor remei perquè marxin del lloc on visc? Si que es tracta d'un cas aïllat però també podria arribar fins al maresme!!