Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 21 de desembre del 2010

Hem de tenir cura amb la distófia simpàtica reflexa!


Ha d'estar inclosa en el Consentiment Informat i per tant no hi ha dany desproporcionat si respon a un risc típic!





.
..
.
.
.
..
.
.
El Tribunal Superior de Justícia de Castilla y León ha recordat en una sentència que no concorre dany desproporcionat quan aquest s'ha produït com a conseqüència de la materialització d'un risc típic i, a més, la seva possible aparició consta en el consentiment informat.


La resolució judicial ha analitzat el cas d'una pacient que es va operar per a l'extirpació d'un quist en el tendó flexor del tercer dit. En l'operació, que es va realitzar sota anestèsia regional, se li va extreure el quist sinovial adherit al tendó, sent donada d'alta amb posteriors revisions.

Al mes següent va acudir al servei d'Urgències d'un hospital per inflamació, impotència funcional i dolor a la mà intervinguda.

Els magistrats descarten qualsevol responsabilitat administrativa per mala praxi en la pràctica de l'operació, inclosa l'anestèsia, atenent al resultat dels informes pericials.

Els perits afirmen que la "distròfia simpàtica reflexa és una forma peculiar de resposta a cada organisme enfront d'un mateix trauma, impredictible i inevitable en tant que està condicionada pel trauma implícit en tota actuació quirúrgica, per mínima que sigui i amb el qual no guarda cap relació de proporcionalitat".


Sense signes evidents

El servei de Cirurgia Ortopédica i Traumatologia del centre va posar de manifest que durant les visites postoperatorias "no es va trobar signe algun que fes sospitar que la pacient anava a desenvolupar una algodistrofia simpàtic-reflexa, encara que està prevista com a complicació possible en qualsevol intervenció o traumatisme de membres superiors o inferiors".

En conseqüència, la sentència, afirma que "no pot acollir-se la tesi del dany desproporcionat tenint en compte que la distròfia és una complicació típica de les cirurgies i advertida en el consentiment informat". És més, el seu origen "no és que no es pugui explicar en aquest cas sinó que no es pot explicar en cap, no havent-se acreditat tampoc la mala praxi en qualsevol de les intervencions dels serveis sanitaris"..
. .
.
.




L'informe del servei de Rehabilitació revela l'existència d'una distròfia simpàtic reflexa a la mà esquerra. La malalta va signar abans de l'operació el consentiment informat, en el qual constava com a possible complicació la "limitació de mobilitat articular, tant de la possible articulació afectada com de les articulacions veïnes".

La demanda sol·licita la imposició de la condemna al·legant que va existir una desproporció vinculada a l'acte anestèsic, ja que durant la seva administració la pacient "va sentir un fortísimo dolor en el braç".