Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 23 de desembre del 2010

Índex turmell-braç (ITB) i el seu significat clínic



L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar la relació entre l'índex turmell - braç i els episodis cardiovasculars incidentals en una cohort multiètnica.












La malaltia vascular perifèrica és prevalent i es pot diagnosticar mitjançant l'índex turmell - braç (ITB).

En diversos estudis es va observar que la disminució d'aquest índex prediu la malaltia cardiovascular. No obstant, en una metaanàlisi recent es va demostrar que el valor normal del ITB seria major d'1 i menor de 1, 4, ja que tant els valors elevats com els valors disminuïts d'aquest índex s'associarien a malaltia cardiovascular.

En l'Estudi Multiètnic de l'aterosclerosi (Multi - Ethnic Study of aterosclerosi MESA) es va avaluar l'associació entre el ITB i la malaltia cardiovascular. A més, es va estudiar la independència d'aquesta relació pel que fa als nous marcadors biològics de la patologia vascular i als marcadors de malaltia cardiovascular subclínica, com les calcificacions de les artèries coronàries i el gruix íntima - mitjana carotidi.

En aquest estudi van participar 6.647 persones de diferents ètnies amb edats entre 45 i 84 anys i sense malaltia cardiovascular aparent. A tots se'ls van realitzar diversos estudis per avaluar els factors de risc vascular ia tots se'ls va mesurar la seva ITB.

Després de més de cinc anys de seguiment, els autors van assenyalar que els pacients amb un ITB tant elevat com disminuït eren significativament majors que aquells amb un ITB dins del rang normal.

El ITB menor d'1 o més gran d'1, 4 es va relacionar amb un augment del risc vascular, fins i tot després dels diversos ajustaments, inclòs l'ajustament per gruix íntima-mitja carotídia, calcificacions de les artèries coronàries i alteracions electrocardiogràfiques.

Conclusió
Els investigadors han assenyalat que el ITB elevat i disminuït s'associaria a un augment en el risc vascular, independentment d'altres factors de risc i dels marcadors de malaltia cardiovascular subclínica, en una cohort multiètnica.

Font: The ankle-brachial index and incident cardiovascular events in the MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis). Criqui M, McClelland R, McDermott y cols.
J Am Coll Cardiol 2010;56:1506–12
.
.