Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 25 de febrer del 2011

Bifosfonats: per sobre de 5 anys existeix risc de fractures atipiques



Risc de fractures atípiques amb l’ús prolongat de bifosfonats


El tractament amb un bifosfonat durant més de 5 anys s’associa a un augment del risc de fractures subtrocanterianes en dones d’edat avançada, tot i que el risc absolut és baix, segons un estudi observacional recent (JAMA 2011;305:783-9).

En un estudi de casos i controls a partir d’una cohort canadenca es van identificar 716 dones de 68 anys o més tractades amb un bifosfonat oral que van ser ingressades per una fractura subtrocanteriana o de diàfisi femoral, les quals van ser aparellades amb 3.580 controls (també tractades però sense fractura). En comparació de les dones tractades amb bifosfonats durant menys de 100 dies, les tractades durant 5 anys o més van presentar més risc de fractura atípica de fèmur (risc ajustat de 2,74; IC95% 1,25-6,02). Es va observar menys risc de fractures osteoporòtiques típiques entre les dones tractades durant més de 5 anys amb bifosfonats. Entre les 52.595 dones tractades amb bifosfonats durant almenys 5 anys, el risc absolut de presentar una fractura atípica va ser baix (0,13% durant l’any següent i 0,22% en els dos anys següents). Segons els autors, no s’ha establert la durada òptima del tractament amb bifosfonats i la relació benefici-risc del tractament prolongat és incerta.

Aquestes troballes confirmen les d’estudis previs que el tractament prolongat amb bifosfonats s’associa a un augment del risc de fractures femorals atípiques (Butll Groc 2009;22:9-12) i ressalten la necessitat d’avaluar de manera acurada el risc individual de fractura. Així, s’hauria de reconsiderar-ne l’ús en els pacients tractats, sobretot en els que tenen un risc de fractura relativament baix (Bit Navarra), i podria ser adequat contemplar un descans en pacients seleccionats, sobretot a partir dels 5 anys.

Els autors conclouen que cal més recerca per entendre millor el pronòstic de les fractures atípiques en persones d’edat avançada, identificar els subgrups dels tractats amb més risc d’aquests efectes adversos, i avaluar si les interrupcions del tractament redueixen el risc d’aquestes fractures a llarg termini. 

Font original:  Butlletí Groc


 

1 comentari:

Tarik ha dit...

Hola,

llevo tiempo siguiendo tus excellentes Posts.

me gustaría contar con tu colaboración para difundir esta Encuesta entre los residentes a tu alcance y en otras Webs si es posible.
https://www.jotform.com/form/10540353816

te lo agredezco de antemano y espero no abusar de la confianza que brindan las Web 2.0

cualquier aclaración ya sabes como contactar conmigo.
http://espaciomir.blogspot.com/

Un saludo.