Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 14 d’abril del 2011

La memantina resulta ineficaç per l'Alzheimer lleu

L'evidència de la seva eficàcia per l'Alzheimer moderat és 'mínima' 
.
.
 
Un estudi recent troba que per a la malaltia d'Alzheimer, la memantina sembla ser ineficaç per al tractament de l'etapa lleu de la malaltia.
 







Encara que alguns estudis suggereixen que el medicament és eficaç per tractar la malaltia d'Alzheimer entre moderada i greu, "en la malaltia d'Alzheimer lleu manca evidència que funcioni", va assenyalar el Dr Lon S. Schneider, investigador i professor de psiquiatria, neurologia i gerontologia de la Facultat de Medicina Keck de la Universitat del Sud de Califòrnia.
 

La memantina està aprovada per  l'Administració de Drogues i Aliments (FDA) dels Estats Units per fer el se ís en pacients amb malaltia d'Alzheimer entre moderada i greu, indicada en els EE. UU. per un puntuació de 14 o menys en la prova del Miniexamen de l'Estat Mental, però sovint es recepta per a usos no indicats en l'etiqueta en pacients de malaltia d'Alzheimer lleu.
 
.

El fàrmac pertany a la classe de medicaments coneguda com antagonistes dels receptors de l'àcid N-metil-D-aspàrtic (NMDA), que ajuda a reduir l'activitat anòmala del cervell per enllaços amb els receptors de l'àcid NMDA en les neurones i obstruint la activitat de la glutamina, un neurotransmissor. A nivells normals, el glutamat ajuda en la memòria i l'aprenentatge, però si els nivells són massa elevats, el glutamat sembla estimular exageradament les neurones i eliminar cèl lules cerebrals essencials.
 

Segons els investigadors, la memantina pot ajudar els pacients amb malaltia d'Alzheimer greu a pensar amb més claredat i a realitzar les activitats de la vida diària amb més facilitat, encara que, com amb altres medicaments per l'Alzheimer, no és una cura i no interromp l'avanç de la malaltia.
 

"El medicament és eficaç, encara que potser hem de tenir més cura amb el seu ús en més pacients d'Alzheimer lleu respecte a la seva eficàcia", va assenyalar Schneider.
 

Per determinar si la memantina va ser eficaç en els pacients de malaltia d'Alzheimer lleu, l'equip de Schneider va realitzar una metaanàlisi. Els investigadors van identificar tres assaigs en què van participar un total de 431 pacients de malaltia d'Alzheimer lleu i 697 pacients de malaltia d'Alzheimer moderada. Mitjançant diverses mesures, el grup de Schneider va avaluar la cognició, canvis en la conducta i la capacitat per funcionar.
Quan els investigadors van observar cada estudi individualment o van reunir dades dels tres estudis, no van trobar diferències significatives entre la gent que tenia malaltia d'Alzheimer lleu que prenien memantina o un placebo. 

 
Entre els pacients d'Alzheimer moderat, els investigadors no van trobar diferències significatives entre la memantina i l'ús d'un placebo en qualsevol assaig individual, encara que va haver un efecte significatiu quan es combinaven estadísticament els tres assaigs.  


De qualsevol manera, els autors van concloure que l'evidència de l'efectivitat de la memantina en pacients de malaltia d'Alzheimer moderada era "mínima". 
 
Calen estudis prospectius per a determinar millor l'efectivitat de la memantina quan s'utilitza per si mateixa o en combinació amb altres medicaments en les etapes més primerenques de Alzheimer.
.
Greg M. Cole, expert en malaltia d'Alzheimer i neurocientífic del VA Healthcare System de Los Angeles i la seva àrea metropolitana, i director associat del Centre d'Investigació sobre la Malaltia d'Alzheimer de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, va assegurar que "la majoria dels meus col legues no estan molt impressionats amb l'eficàcia de la memantina en la malaltia d'Alzheimer entre moderada i greu ". 


"Alguns dels pacients de malaltia d'Alzheimer lleu també podria respondre, però fins que puguem identificar subconjunts de pacients que responen bé, necessitem treballar amb les respostes mitjana", ha afegit Cole.  

"És lamentable que aquest nou estudi demostra que la resposta mitjana amb la malaltia d'Alzheimer entre lleu i moderada és marginal en el millor dels casos". 
.
Font:Lon S. Schneider, M.D., professor, psychiatry, neurology and gerontology, University of Southern California Keck School of Medicine, Los Angeles; Greg M. Cole, Ph.D., neuroscientist, Greater Los Angeles VA Healthcare System, and associate director, Alzheimer's Disease Research Center, University of California Los Angeles; 

April 11, 2011, Archives of Neurology, online)





Informació annexa

Més  informació sobre demències
.
.
.