Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 15 d’abril del 2011

La policia no pot exigir un part de lesions a un metge!



Només es pot donar al pacient i a un jutge!








Dos agents de policia han vist desestimada la denúncia penal que van emprendre contra un metge que es va negar a donar-los el part de lesions d'una pacient. 

El jutjat avala l'actuació facultativa, doncs la llei només permet donar aquesta informació al pacient o a l'autoritat judicial.

El jutjat de Primera Instància número 7 de Torrejón de Ardoz ha absolt a un metge d'atenció primària de l'acusació que van presentar contra ell dos policies municipals que li acusaven de desobediència i falta de respecte a l'autoritat.

Els fets que es jutgen van ocórrer quan una dona va caure en un carrer de Paracuellos del Jarama i va ser atesa pels dos policies municipals. Els agents la van traslladar al centre de salut més proper perquè l'atengués un metge, exigint al facultatiu que els lliurés el part de lesions de la dona, al que es va negar argumentant que la Llei de Protecció de Dades l'hi impedia. No obstant això, els agents van considerar la seva actitud una desobediència a l'autoritat i van denunciar els fets.

En la seva reclamació judicial els denunciants van considerar que el facultatiu havia incorregut en dues faltes contra l'article 634 del Codi Penal i van sol·licitar la pena de deu dies de multa amb una quota diària de sis euros. 

El jutjat de Torrejón de Ardoz ha resolt el cas en un judici de faltes en el qual absol al facultatiu de tots els càrrecs.

La sentència assenyala que el comportament denunciat s'ajusta a la llei posat que efectivament el part de lesions només pot lliurar-se a la pacient o, si escau, a l'autoritat judicial, si aquesta ho sol·licita, però no als agents sense més, especialment quan la pacient ni tan sols semblava tenir intenció de denunciar els fets, i això atenent a tota la normativa sanitària que tracta de protegir la intimitat i les dades del pacient, com a la legislació en matèria de protecció de dades.

El facultatiu va actuar bé al no donar als policies el part de lesions posat que no l'hi permet la Llei Orgànica de Protecció de Dades, la Llei d'Enjudiciament Civil, la Llei d'Autonomia del Pacient i l'article 11.2 del Codi de Deontologia del Metge.

El jutge tampoc considera demostrat que el metge faltés al respecte a l'autoritat policial, doncs els testimoniatges d'una altra treballadora del centre de salut i de la pròpia pacient relaten que en la conversa es van posar de manifest opinions contràries sense faltar al respecte. 

La sentència recull que "no tota la discordança del ciutadà amb l'opinió dels agents s'ha de considerar falta de respecte".
.
.
.
.
..

2 comentaris:

Xavier Bayona ha dit...

En el present cas el metge tenia tota la raó i el jutge ho va ratificar, però cal recordar que si s'hagués tractat d'una persona detinguda, la documentació s'hagués hagut de lliurar a l'autoritat, que és qui té la custòdia del detingut.

Salut

Xavier Bayona ha dit...

Compte si l'informe pel jutjat se li fa a un detingut... En aquest cas sí que cal lliurar la documentació a la policia perquè en té la custòdia fins que el detingut passi a disposició judicial.

Salut