Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 9 de juliol del 2012

Efectes adversos dels bisfosfonats!



Els aminobisfosfonats són fàrmacs que han estat utilitzats amb èxit en el tractament de l'osteoporosi des de fa més de 20 anys.


Encara que en els estudis principals realitzats per obtenir l'aprovació de la seva comercialització no es van registrar efectes adversos rellevants, en els últims anys, i com a resultat de la farmacovigilància, s'ha comunicat de manera irregular una sèrie de complicacions, algunes potencialment greus, que han posat en dubte la seguretat d'aquests fàrmacs, sobretot en dosis elevades com les quals s'utilitzen en oncologia i en tractaments de llarga durada com en l'osteoporosi.

En la present revisió, basada en l'anàlisi de les proves científiques més rellevants procedents dels assajos clínics, sèries de casos, estudis de cohorts i bases de dades publicats fins al moment, es resumeixen les característiques clíniques i epidemiológicas dels efectes adversos dels bisfosfonats.


Idees Clau

1.- El perfil general de seguretat dels BF és acceptable i els seus efectes adversos solen ser lleus. No obstant això, en els últims anys i com a producte de la farmacovigilància i de l'anàlisi de les bases de dades estatals, s'han comunicat una sèrie de complicacions relacionades amb aquests fàrmacs que poden resultar greus i el coneixement dels quals per part dels clínics és imprescindible per prendre les decisions oportunes en cada cas.

2.- Els efectes adversos gastrointestinals són freqüents encara que rarament constitueixen una causa de suspensió del tractament.

3.- No obstant això, en aquells casos en els quals, després d'assegurar que es prenen correctament, persisteixin les molèsties, s'haurà d'evitar la prescripció d'antisecretors de forma perllongada pel seu efecte negatiu sobre la massa òssia i la incidència de fractures, plantejant-se el canvi de via d'administració o de classe terapèutica.

4.- La reacció de fase aguda, l'efecte advers més freqüent relacionat amb els BF intravenos, respon bé al paracetamol i tendeix a desaparèixer en les següents infusions.

5.- També ha de recordar-se la necessitat d'assegurar una bona aportació de calci i vitamina D per evitar hipocalcemia postransfusional, sobretot en els pacients de risc. Altres efectes, com a dolor osteomuscular, dany renal i hepatotoxicidat, són molt infreqüents i rares vegades ocasionaran la retirada del fàrmac.

6.- Els dos efectes adversos més controvertits en l'actualitat són l'osteonecrosis dels maxil·lars i les fractures atípiques de la diáfisis femoral. Encara que no es coneix la patogènia d'aquests processos, és necessari prendre precaucions en ambdós casos sobretot en pacients d'alt risc. Així mateix, s'haurà de valorar acuradament la indicació del BF, evitant la seva administració si el risc de fractura no és elevat i valorant la seva retirada o suspensió temporal després de 5 anys de tractament.




Més articles sobre els Bifosfonats i l´ Osteoporosi









També et poden interessar: