Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 3 de maig del 2011

Patologia tiroïdal a l´atenció primària

La patologia tiroïdal és un trastorn molt comú en la consulta d'Atenció Primària.

La patologia tiroïdal està constituïda per un grup de trastorns de prevalença elevada, mes freqüent en el sexe femení i quan existeixen antecedents familiars. Les manifestacions clíniques són variades i d'instauració lenta, generalment inespecíficas, per la qual cosa és freqüent que el diagnòstic sigui casual.







El tiroides s'encarrega de produir les hormones tiroïdals: T3 (triyodotironina) i T4 (tiroxina). L'estímul per a la secreció d'hormona tiroïdal prové de la TSH ( Hormona estimulant del tiroide) hipofisaria, que al seu torn ve regulada per la TRH hipotalámica (hormona alliberadora de tirotropina).

Les quantitats de T3 i T4 circulants van a exercir inhibició tant de la secreció de TSH com la seva estimulació per la TRH a través d'un mecanisme de feed-back negatiu.

La T3 és produïda en un 20-25% en la glàndula tiroïdal, la resta prové de la desiodació de la T4 en els teixits perifèrics.

En sang les hormones tiroïdals es troben lligades a proteïnes transportadores, sent la TBG (globulina transportadora de Tiroxina) la més important.

L'estudi de la funció tiroïdal inclou anamnesis i exploració física detallades que orientin sobre la sospita diagnòstica i en el tipus d'estudis realitzar.


Deixo la presentació realitzada pel Dr.Vilà cap d´Endocrinologia de l´Hospital M. Broggi.


i més informació d´interès sobre l´ Hipotiroidisme i la glàndula tiroïdal.
.
.
.
.
.
.
..