Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 24 d’agost del 2011

Actualització sobre l´Hipertiroïdisme Subclínic

Preguntes Clíniques


Hi ha noves evidències sobre el tractament del pacient amb hipertiroïdisme subclínic? 

Quan hem de començar el tractament? 

Amb quins fàrmacs? 

A quina dosi?






Referència original: Banc de preguntes de PREEVID  Murcia Salud

Idees Clau


1.- L'evidència és conflictiva sobre el benefici de tractar l'hipertiroïdisme subclínic en pacients majors de 60 o 65 anys que presenten riscos cardiovasculars elevats (evidencia tipus C) 

2.- Hi ha una evidència de qualitat limitada sobre el benefici de tractar l'hipertiroïdisme subclínic en dones postmenopausiques que presentin una disminució de la densitat mineral òssia (evidencia tipus B) 

3.- Quan el nivell de TSH sigui inferior a 0,4 mU/L, s'ha de sol·licitar una determinació de T4 i de T3 lliure.

4.- Si el nivell de TSH és inferior a 0,4 mU/L i la persona no està en tractament amb tiroxina, ni amb un tractament que pugui suprimir la TSH (glucocorticoides, octeótrid, citokiques, agents dopaminèrgics):
S'ha de descartar la presència d'hipertiroïdisme mitjançant la determinació de TSH, T4 i T3 lliure cada 1 a 2 mesos, per excloure la progressió a hipertirodisme obert.

5.- Si la TSH permaneix baixa amb nivells normals de T4 i T3 lliure, s'ha de continuar amb determinació d'aquests nivells amb una freqüència variable segons criteri clínic: cada 3–6 mesos si la persona està bé; i amb major freqüència si és una persona anciana o amb malaltia cardiovascular.

6.- El pacient amb un hipertiroidisme subclínic no tractat, ha de ser seguit a llarg terme amb determinació de la funció tiroïdal cada 6 o 12 mesos. En tots els casos cal avaluar l'etiologia possible, com a malaltia no tiroïdal, els fàrmacs (liti, amiodarona) i agents diagnòstics (radiocontrasts). 

7.- Les opcions i pautes de tractament per l'hipertiroïdisme subclínic són les mateixes que per l'hipertiroïdisme clínic i depèn de la causa etiológica. Els bloquejants beta són útils si es presenten signes d'activitat adrenèrgica (palpitacions, tremolor).

8.- La majoria de pacients amb tiroiditis no requereix tractament, ja que la disfunció tiroïdal sol ser transitòria.

9.- S'ha de remetre el pacient a l'Endocrí si hi ha presència de goll, o si l'hipertiroidisme subclínic persisteix després d'una o dos determinacions.

10.- En l´embaràs, o en postpart, ofereix pautes específiques de seguiment i de tractament.









Recull d´informació d´interès sobre Hipertiroïdisme






També et poden interessar: