Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 11 de juny del 2013

Actualització d´un tema oblidat: la ràbia. A propòsit d´un cas!

Actuacions a Catalunya sobre el cas de ràbia canina notificat per Espanya

.
Les autoritats sanitàries de la Junta de Castella-La Manxa van informar el dia 5 de juny d’un cas confirmat de ràbia en un gos que havia estat abatut a trets després d’agredir 4 nens i un adult a la ciutat de Toledo


.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha iniciat accions preventives davant la notícia, ja que el propietari de l’animal es troba domiciliat a Catalunya.
.
El gos positiu pertanyia a una parella que havia visitat recentment el Marroc. Les investigacions apunten al fet que el gos hauria estat infectat al país nord-africà, des d’on va retornar a la península el passat 12 d’abril, després d’una estança de 4 mesos. Es tractaria d’un cas de ràbia important.
.
Des del moment de conèixer-se la procedència de l’animal, la Generalitat de Catalunya es troba investigant l’epidemiologia del cas, des del punt de vista tant de sanitat animal com de prevenció per a les persones.
.
Com a conseqüència de les investigacions, el DAAM ha procedit al decomís de dos gossos que convivien amb l’afectat i els ha confinat en observació, prèvia recollida de mostres, per a determinar si podrien estar afectats per la malaltia. Així mateix, s’està investigant ampliar la intervenció a altres animals que hagin pogut tenir contacte amb l’animal positiu.
.
Per part seva, l’ASPCAT ha activat el protocol de vigilància en aquests casos per revisar totes les incidències que puguin estar relacionades amb el cas en els darrers dies. Alhora, s’està realitzant la investigació epidemiològica pertinent de totes les persones que podrien haver estat en contacte amb el gos afectat, per a proporcionar el tractament profilàctic preceptiu en aquests casos.
.
Com que el gos afectat havia transitat per diverses comunitats autònomes des de la seva tornada procedent del Marroc, les actuacions es fan seguint el protocol Plan de contingencia para el control de la rabia en animales domésticos en España, elaborat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i el Ministeri d’Economia i Competitivitat, de novembre de 2012.



Font del diari









DOCUMENTACIÓ ANNEXA
DOCUMENT 1





DOCUMENT 2




i una lectura molt recomanada: La rabia en España