Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 11 de març del 2014

Nou Brot de Xarampió: Nota informativa del 10.03.2014

measles3

Idees Clau


1.- La major part dels afectats no estaven vacunats o no havien completat la pauta de vacunació recomanada

2.- La malaltia és molt transmissible, però es pot prevenir fàcilment amb la vacunació


3.- Com sabeu, és molt important que :

- Tots els centres (inclosos els d'urgències) tinguin estoc suficient de vacuna triple vírica

- Tots els/les  treballadors sanitaris (metges, infermeres, administratius, personal de transport,) estiguin vacunats

- Que es fa la vacunació oportunista de qualsevol persona nascuda desprès del 1966 que no consti que estigui vacunada ni hagi patit la malaltia


Nota de Premsa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha detectat 26 casos de xarampió que han estat confirmats i que han afectat pacients de la ciutat de Barcelona, a més d'alguns pacients residents en municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona.



Els casos, 12 dels quals han requerit hospitalització, afecten persones no vacunades o bé vacunades de forma incompleta. L'evolució de tots els casos ha estat favorable encara que 2 de les persones romanen ingressades. Són majoritàriament adults joves d'entre 18 i 47 anys. Fins avui no s'ha registrat cap cas entre els nadons i infants de més de 12 mesos, un grup en què el nivell de cobertura vacunal és elevat.


Avui, la gran mobilitat de les persones pot produir ocasionalment la reintroducció del virus del xarampió, una situació comuna tant a Catalunya com en altres comunitats del nostre entorn. Cal recordar, però, que a Catalunya el xarampió autòcton es considera eliminat des de l'any 2000.



El xarampió és una malaltia molt transmissible, però es pot prevenir fàcilment mitjançant la vacunació. Per aquest motiu, és molt important continuar mantenint un bon nivell de cobertura de vacunació del xarampió en la ciutadania administrant les dues dosis corresponents de la vacuna triple vírica (contra el xarampió, la parotiditis i la rubèola) als 12 mesos i als 4 anys, segons el calendari vacunal vigent.



Des dels centres d'atenció primària i d'acord amb criteris clínics, els metges de família recomanen l'administració de la vacuna triple vírica a determinades persones adultes nascudes després de l'any 1966 i que no hagin estat vacunades del xarampió i no tinguin constància d'haver patit la malaltia. La vacuna està disponible de forma gratuïta a tots els centres de salut.


Vacunació triple vírica

La vacuna triple vírica es va introduir al calendari de vacunacions de Catalunya l'any 1981, amb un creixement progressiu del nivell de la cobertura vacunal, fins a assolir-ne l'òptim a partir dels anys 90. Des de l'any 1998, quan es va implantar el Pla per a la eliminació del xarampió a Catalunya per a l'any 2000, s'ha mantingut un nivell alt de cobertura i una estricta vigilància dels casos sospitosos de xarampió per tal d'assolir aquest objectiu i posteriorment mantenir-lo.



Evolució del xarampió a Catalunya

Des que l'any 2000 és va aconseguir l'eliminació del xarampió autòcton a Catalunya, n'han aparegut ocasionalment casos importats, que de vegades han donat lloc a brots que s'han perllongat al llarg d'uns mesos i han produït afectats al nostre entorn.



El xarampió és una de les malalties infeccioses més contagioses i es transmet habitualment per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes secrecions. La simptomatologia del xarampió consisteix bàsicament en febre, congestió nasal, irritació de la gola, tos seca i conjuntivitis. De vegades, es poden observar petites taques blanques a la mucosa de la boca, però són difícils de distingir.

Després d'uns quatre dies de l'inici de la simptomatologia general, apareix una erupció de taques vermelles, planes i de forma irregular, primer a la cara (darrera de les orelles) i que posteriorment s'estén al tronc, els braços i les cames.


En els adults la simptomatologia és la mateixa que en els infants, però el quadre pot ser més greu i les complicacions esmentades apareixen amb més freqüència.


Als països on n'hi ha una baixa incidència, com és el cas de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, qualsevol sospita de xarampió es notifica urgentment a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a través de les unitats de vigilància epidemiològica de l'Agència de Salut Pública de Catalunya per tal de dur a terme les actuacions de control corresponents i evitar l'aparició de casos secundaris mitjançant mesures preventives adequades. Aquestes actuacions estan en concordança amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salud que ha establert l'objectiu de l'eliminació del xarampió a la Regió Europea per a l'any 2015.





NOTA INFORMATIVA 10-3-2014



MÉS INFORMACIÓ ANNEXA