Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 13 de maig del 2014

Estar bronzejat no es un signe de salut!



El fet que la pell canvií de color és senyal que s’ha produït un dany a la pell. La vermelló i el bronzejat són unes reaccions de defensa que té la pell davant l’agressió que li produeix l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades. 

L’efecte més immediat de l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades, tant provinent del sol com dels llums bronzejadors és l’envelliment prematur de la pell per pèrdua d’elasticitat i ressecament, i l’aparició de taques i arrugues.

És difícil veure els efectes en la nostra pell l'excés d'exposició solar. Especialment quan el bronzejat, aquest "morenet que lluïm al vindre de la platja", sembla tan enganyosament saludable. I perquè observem els devastadors efectes del sol en la pell, mostrem la imatge del rostre d'un camioner de 69 anys que va estar conduint un camió de repartiment durant 28 anys.



Una impactant fotografia on es pot veure l'envelliment de la meitat de la cara per exposició al sol. Exposició crònica a les radiacions ultraviolades, que van danyant progressivament la part que contactava amb la llum del sol a través de la finestreta del camió i li va provocar una dermatoheliosi unilateral 





Altres imatges que mostren el dany en la nostra pell produït pel sol, són les fotografies ultraviolades. Fotos que investigadors de la University of Colorado han utilitzat en un interessant estudi amb gairebé 600 nens de 12 anys, com a eina en la lluita contra el càncer (melanoma). En aquest estudi publicat en la  revista de l'Acadèmia Americana de Dermatologia  els investigadors van observar a través d'aquest tipus de fotografies possibles signes de susceptibilitat al càncer. I és que la pell sota la llum UV es comporta de forma completament diferent que sota la llum visible, mostrant la hiperpigmentació  i el dany produït pel sol.

En prendre una fotografia de llum UV (equivalents a estar exposat a un segon a la llum del sol) com comenta el co-autor de l'estudi i dermatòleg Robert Dellavalle, apareixia una imatge del swu "zombie interior" que a alguns nens espantava"."..Era com veure el teu propi pulmó negre, una impactant aparició que recordessin tota la seva vida.."


En el següent vídeo de forma comparativa es veu l'aplicació d'un protector solar a la llum visible i amb llum ultraviolada. Els ulls es veuen totalment negres en la imatge de la dreta, això es deu als cromòfors que absorbeixen els rajos UV per protegir-los. Com es pot veure el protector solar absorbeix els rajos de llum UV i per això sembla de color negre no obstant això a la llum visible es veu com una crema qualsevol.




                               
                INFORMACIÓ ANNEXA


Informació d´utilitat per a professionals


1.- Biblioteca Lluís Millet, apartat Dermatologia
2.- Dermatoweb : atles de consulta
3.- Què és el Melanoma? El que convé saber.
    

Informació per a pacients


2.- Test de l´Euromelanoma (amb la finalitat de determinar si és una persona de risc de patir càncer de pell i precisa ser visitat)

3.- Realització de Auto-exàmen