Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 16 de setembre del 2014

L’ús de corticoides inhalats no evita les aguditzacions en pacients amb MPOC avançada estable



Un estudi multicèntric internacional publicat en el New England Journal of Medicine demostra que, en pacients amb MPOC greu o molt greu en situació clínica estable, es poden retirar els corticoides inhalats d’una forma esglaonada.

La prevenció de les exacerbacions en la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una de les claus en l’estratègia terapèutica d’aquesta entitat ja que cada un d’aquests episodis adversos que es produeix fa que empitjori la salut del pacient i el seu pronòstic. Fins ara, el tractament indicat en la MPOC segons l’estratègia GOLD (Iniciativa Global per a la MPOC) consistia en una combinació de broncodilatadors de llarga durada amb corticoides inhalats (ICS de les seves sigles en anglès). L’estudi WISDOM (Withdrawal of Inhaled Steroids During Optimised bronchodilator Management) proposa retirar de forma esglaonada els corticoides en pacients amb MPOC i, tal com publica el NEJM, els resultats demostren que aquest canvi en el tractament es pot dur a terme sense que es produeixin més exacerbacions o empitjorin els símptomes o la qualitat de vida dels pacients.
La MPOC és una malaltia que afecta un 10% de la població general i, molt especialment a fumadors, que es caracteritza per una limitació del flux d’aire i està associada amb una resposta inflamatòria anormal en les vies aèries. En quant al tractament, hi ha un debat creixent pel que fa als beneficis i la seguretat a llarg termini de l’ús dels ICS en els pacients amb la malaltia. Així, l’estudi WISDOM ha analitzat, amb la participació de prop de 2500 pacients amb MPOC greu o molt greu en situació clínica estable, la possibilitat de retirar aquesta medicació de forma gradual.
Els pacients es van dividir en dos grups als quals es va donar la mateixa medicació de base (dos broncodilatadors de llarga durada i corticoides) i, mentre a uns se’ls va mantenir la triple medicació al llarg de tot l’estudi, als altres se’ls van retirar només els corticoides d’una manera gradual. Als 12 mesos, els investigadors van veure que aquest canvi en la pauta terapèutica no influïa en el risc de tenir noves exacerbacions. D’altra banda, en el moment en què es retiraven per complet els ICS, van observar que hi havia una petita disminució de la funció pulmonar, encara que aquesta no provocava que ni la sensació d’ofec ni la qualitat de vida dels pacients empitjoressin.
Així doncs, els resultats d’aquest estudi posen de manifest per primera vegada que és possible retirar els corticoides inhalats en el tractament de pacients amb MPOC greu o molt greu sense que influeixi en el risc futur de noves exacerbacions, mentre es mantingui el tractament amb dos broncodilatadors de llarga durada. Això pot suposar, a partir d’ara, un canvi en el tractament regular d’aquest tipus de pacients.

Referència de l’article:
Helgo Magnussen, M.D., Bernd Disse, M.D., Ph.D., Roberto Rodriguez-Roisin, M.D., Anne Kirsten, M.D., Henrik Watz, M.D., Kay Tetzlaff, M.D., Lesley Towse, B.Sc., Helen Finnigan, M.Sc., Ronald Dahl, M.D., Marc Decramer, M.D., Ph.D., Pascal Chanez, M.D., Ph.D., Emiel F.M. Wouters, M.D., Ph.D., and Peter M.A. Calverley, M.D. for the WISDOM Investigators
September 8, 2104DOI: 10.1056/NEJMoa1407154