Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 22 de desembre del 2014

Es presenta en el Clínic una nova guía sobre la hepatitis C

 

El passat dia 10 de desembre, l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis, ASSCAT, va presentar la nova guia per a familiars, cuidadors i amics de pacients amb hepatitis C  “Conviviendo con la Hepatitis C“.

L’hepatitis C i la Unitat d’Hepatitis del Clínic
Al voltant de 170 milions de persones arreu del món pateixen hepatitis C, xifra que fa que aquesta malaltia provocada per un virus (HCV) sigui per als experts un desafiament a nivell global. L’any 2012 es van realitzar aproximadament 24.000 trasplantaments hepàtics a tot el món, la major part d’ells com a conseqüència de l’HCV. Després del trasplantament, aquesta infecció reapareix sempre en els individus que hi arriben amb el virus detectable; el virus colonitza el nou òrgan i origina una hepatitis, i en un terç del trasplantats, el HCV provoca a més l’aparició de cirrosi.

Des de fa dos anys, a la Unitat d’Hepatitis del Clínic s’investiga en la combinació de fàrmacs antivirals orals més eficaços, segurs i amb menys efectes adversos que el tractament clàssic amb interferó. El Dr. Forns i el seu equip són els coordinadors d’un estudi multicèntric que ha obtingut una taxa de curació del 97% en un grup de pacients trasplantats hepàtics en els que, fins ara, només s’aconseguia eradicar la infecció en menys del 50% dels casos. El treball es va publicar recentment a la revista New England Journal of Medicine  (NEJM).

La Unitat també ha participat en dos treballs publicats recentment a la revista Gastroenterology. En el primer d’ells es va administrar, fins al dia del trasplantament, un tractament antiviral amb sofosbuvir i ribavirina a pacients amb cirrosi avançada, per prevenir la recurrència de la infecció després del trasplantament. El 70% dels casos es van curar, fet que demostra que és possible prevenir la infecció per HCV en una proporció molt important de pacients trasplantats. En l’altre estudi, també publicat a Gastroenterology, pacients trasplantats i amb recurrència greu de l’hepatitis C van rebre un tractament amb sofosbuvir i ribavirina, amb un resultat prometedor ja que el 70% dels malalts es va curar.

L’ASSCAT
L’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis és una organització comunitària no gubernamental amb seu a Barcelona. Es defineix a sí mateixa com una entitat que “treballa per a informar sobre les hepatitis i temes relacionats, concienciar a la ciutadanía sobre el greu problema d’aquestes malalties, per evitar l’estigmatització i donar suport al pacient en tots els àmbits vivencials de la seva malaltia, así com als seus familiars.”

Una de les línies estratègiques de l’ASSCAT és la informació i educació dels seus associats sobre els avenços en el desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament de les hepatitis virals, i exercir de grup de pressió activa a l’hora d’incidir en les polítiques públiques dirigides a lluitar contra les hepatitis virals.