Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 4 de març del 2015

7 interaccions que poden matar al teu pacient!





Idees Clau

1.- El nostre primer objectiu quan receptem és no fer mal i en segon terme tractar els seus patiments i millorar la seva salut. 

2.- Diem en aquesta ocasió les set interaccions farmacològiques més perilloses que has de tenir present per no enviar als teus pacients a urgències.

3.- És vital per a la pràctica clínica conèixer el mecanisme mitjançant interactuen determinats fàrmacs entre si. Això repercuteix en l'evolució i els mètodes per contrarestar aquesta interacció. 

4.- Llegeix acuradament i pren nota perquè no prescriguis cap d'aquestes. 


1. IECAS Suplements de K +

Aquesta combinació fa que el potassi s'acumuli, donant manifestacions clíniques mortals d'hiperkalemia, com el són la cardiotoxicitat i canvis en l'ECG: ones T picudes, bloqueig cardíac, arítmies ventriculars i aturada cardiorespiratoria. Per si no fos poc, es presenten efectes neuromusculars que s'agreugen amb cuadriplejia flácida o inclusivament paràlisi de la musculatura respiratòria.Digoxina Amiodarona

2. Digoxina Amiodarona

Quan tots dos interactuen, l'efecte de la digoxina s'allarga. Això provoca arítmies refractàries atrials o supraventriculars, comportant una fibril·lació auricular. Encara que aquesta per si mateixa no és mortal, si no es detecta pot portar a un tromboembolisme, a una fibril·lació ventricular o a una aturada cardiorrespiratoria.

3. Digoxina Verapamil

Tot pacient que consumeix tots dos medicaments (sigui el que sigui la seva malaltia) té molt més risc de presentar bradicàrdia, bloqueig aurícul-ventricular o depressió miocárdica. 

4. Alcohol Benzodiacepines

Aquesta combinació pot ser potencialment letal. El perill radica que tots dos actuen com depresors del SNC, potenciant la sedació. Aquesta interacció mortal es presenta primer amb marejos, confusió, amnèsia, augment de la irritabilitat i agressivitat; posteriorment arriba a pèrdua del coneixement, coma o defunció.

5. Alcohol Opioides

És freqüent indicar un tractament a força d'analgésics opiàcis (morfina i derivats) per controlar dolor per traumes forts, amb un alleujament indubtable del mateix. El problema ve quan es combina amb alcohol, doncs es produeixen efectes sedants exagerats i augmenta el risc de depressió respiratòria per sobredosi. Així que, quan el teu pacient surti de festa, adverteix-li que en aquesta ocasió serà conductor designat.

6. Warfarina Àcid Acetilsalicílic

Aquesta combinació augmenta SIGNIFICATIVAMENT el risc d'hemorràgia de qualsevol tipus, tant així que molt probablement el teu pacient arribi a xoc hipovolèmic, amb les conseqüències fatals que això representa.

7. Estatines Niacina

Les estatines es prescriuen per al tractament de les dislipidemies, quan existeixen nivells baixos d'HDL i alts de triglicèrids. No obstant això, existeix evidència que la interacció entre aquests medicaments amb la niacina no millora la simptomatologia coronària, sinó que pot desencadenar SICA (inclòs el IAM) o ictus isquèmic.



Com t'adonaràs, l'ignorar certes interaccions pot arribar a matar pacients, més encara si es tracta d'un adult major amb la famosa polifarmàcia. Per prevenir casos potencialment fatals, repassa aquestes interaccions (i investiga moltes més) quantes vegades sigui necessari abans de signar les receptes!




Font original: Sapiens Medicus



Referències:

- Zhu, J. PhD, MS, DT.. Weingart, S. MD. Prevention of adverse drug events in hospitals. En: Al Dia, Post TW (Ed), Dia, Waltham, DT.. (Consultat el 23 de febrer de 2015.)

- Katzung, B. (2012). Basic & clinical pharmacology (12th ed.). New York: McGraw-Hill Medical.

- Conrad Fischer, MD. (2014). Master the Wards: Survive IM Clerkship & Ace the Shelf. New York: Kaplan Medical.