Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 21 d’abril del 2015

Un estudi realitzat a 4 hospitals catalans obre una nova etapa en el tractament dels pacients amb ictus isquèmic

Resultat d'imatges de codi ictus


Els hospitals Vall d’Hebron, Clínic, Bellvitge i Germans Trias publiquen a la revista New England Journal of Medicine (NEJM) els resultats d’un assaig clínic que demostra l’eficàcia de desobstruir les artèries cerebrals afectades en els pacients amb ictus més complexos amb dispositius de nova generació introduïts per microcatèters. 

Les conclusions de l’estudi REVASCAT demostren que aquests pacients multipliquen per 4 les possibilitats de tenir més autonomia en les activitats bàsiques de la vida diària, augmenten un 70% les opcions de recuperació de la capacitat funcional, redueixen a més de la meitat la mida final de l’infart cerebral causat per l’ictus, i tenen una millor qualitat de vida.

Entre novembre de 2012 i desembre de 2014 fins a 200 pacients catalans han participat en aquest treball d’investigació que, juntament amb els d’altres grups internacionals, ha estat un assaig clínic pioner en l’àmbit de la patologia vascular cerebral i realitzat en el marc del sistema sanitari públic català.

Coincidint amb la publicació d’aquest treball conjunt realitzat entre quatre hospitals de referència catalans, i amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Pittsburgh, els científics han presentat les conclusions al congrés de l’Organització Europea de l’Ictus (European Stroke Organisation Conference) que se celebra a Glasgow (Escòcia).


Diana: ictus isquèmic complex

L’ictus és una malaltia amb un impacte social molt alt. A Catalunya és la primera causa de mortalitat entre les dones, la tercera entre els homes i  la primera causa de discapacitat. Es produeix per una alteració de la circulació de la sang al cervell i el tractament precoç és bàsic per aconseguir que el pacient es recuperi i minimitzar les seves seqüeles. En un 15% dels casos la causa és una hemorràgia cerebral però els ictus més comuns són els isquèmics (85%), en què una artèria del cervell s’obstrueix per un trombe.

Fins fa poc, l’únic tractament eficaç de què es disposava per tractar l’ictus isquèmic era la trombòlisi endovenosa, però aquest tractament té una eficàcia molt limitada en els ictus greus i complexos, en què el trombe se situa en una artèria principal del cervell (prop d’un 25%). Això explica que en els últims anys un nombre creixent d’aquests casos s’hagi tractat amb teràpies endovasculars, fonamentalment la trombectomia mecànica. Aquest tractament no va demostrar ser eficaç respecte el tractament mèdic en els assaigs clínics inicials, el que va motivar la posada en marxa d’altres estudis que incorporaven modificacions metodològiques i tècniques importants. En aquesta línia, l’aportació de la investigació catalana ratifica els beneficis de l’ús dels catèters de nova generació, els quals tenen una malla (stent) que atrapa el trombe i després s’extreu.

El procediment emprat és d’una enorme complexitat doncs suposa arribar a àrees molt delicades del cervell per navegació endovascular i extreure el trombe mitjançant la introducció d’un catèter des de l’artèria femoral fins a l’àrea afectada. 

L’organització de l’atenció és clau per reduir el temps

Catalunya compta amb una de les xarxes d’atenció per als pacients amb ictus en fase aguda més avançades del món, composta per hospitals terciaris, de referència i comarcals, 12 dels quals estan connectats pel sistema Teleictus 2.0. Coordinada pel Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Departament de Salut, aquesta xarxa uneix els esforços dels professionals dels hospitals, dels Sistemes d’Emergències Mèdiques (SEM) i de tota la xarxa sanitària, per atendre als més de 13.000 pacients que pateixen un ictus cada any a Catalunya. 

El sistema de Codi Ictus, que cobreix tot el territori des del 2006, fa possible que cada pacient sigui tractat de la forma més adequada i al més aviat possible, segons els seus símptomes i el lloc on hagi patit l’ictus.

La taxa de tractaments de reperfusió en pacients amb ictus a Catalunya és una de les més elevades del món. Aquesta informació és coneguda perquè tots els professionals implicats introdueixen els tractaments realitzats en un registre del Departament de Salut que s’audita periòdicament per assegurar-ne l’exhaustivitat. 

Els resultats de l’estudi REVASCAT varen ser presentats divendres passat al congrés de l’Organització Europea de l’Ictus (European Stroke Organisation Conference).


Referència bibliogràfica:

Tudor G. Jovin, M.D., Angel Chamorro, M.D., Erik Cobo, Ph.D., María A. de Miquel, M.D., Carlos A. Molina, M.D., Alex Rovira, M.D., Luis San Román, M.D., Joaquín Serena, M.D., Sonia Abilleira, M.D., Ph.D., Marc Ribó, M.D., Mònica Millán, M.D., Xabier Urra, M.D., Pere Cardona, M.D., Elena López-Cancio, M.D., Alejandro Tomasello, M.D., Carlos Castaño, M.D., Jordi Blasco, M.D., Lucía Aja, M.D., Laura Dorado, M.D., Helena Quesada, M.D., Marta Rubiera, M.D., María Hernandez-Pérez, M.D., Mayank Goyal, M.D., Andrew M. Demchuk, M.D., Rüdiger von Kummer, M.D., Miquel Gallofré, M.D., and Antoni Dávalos, M.D. for the REVASCAT Trial Investigators
April 17, 2015 DOI: 10.1056/NEJMoa1503780