Breu descripció

Eina de GESTIÓ INTEGRAL de la Consulta del Metge de Família.

Disposa de 4 apartats fonamentals:

1.- Kioskomed: resum pràctic i presentacions de les últimes entrades dels blocs docents de Medicina de Família.
2.- CAP WEB Formació: on en diferents apartats es treballen aspectes relacionats amb l'exploració física, tècniques, interpretació de proves, formació del professional, multitud de cercadors sobre MBE... etc.
3.- L´Escriptori Clínic: Una font d´actualització sanitària i indispensable pel dia a dia.
4.- La Consulta WEB: on tracta de temes d´informació i links d´interés. Cercador per pacients i familiars tractan de facilitar el empowerment de la persona.
El Metabuscador d´Informació Sanitària

El Metabuscador

Loading

divendres, 9 d’octubre de 2015

Dolent control de l'anticoagulació en la fibril·lació auricular. Fins a quan?


Aproximadament el 40% dels pacients (el 43,1% pel mètode directe i el 39,4% pel mètode de Rosendaal) amb fibril·lació auricular no valvular anticoagulats amb antagonistes de la vitamina K en atenció primària a Espanya presenten un control de l'anticoagulació inadequat durant els 12 mesos previs.


PAULA és un estudi observacional transversal/retrospectiu i multicèntric d'àmbit nacional. 

Es va incloure a pacients amb fibril·lació auricular no valvular en tractament amb antagonistes de la vitamina K durant l'últim any atesos en les consultes d'atenció primària. 

Es van registrar els valors de la raó internacional nomalitzada (INR) durant els últims 12 mesos. El grau de control de l'anticoagulació es va determinar mitjançant el temps en rang terapèutic, tant pel mètode directe (mal control < 60%) com pel mètode de Rosendaal (mal control < 65%).

Resultats
Es va avaluar a 1.524 pacients (mitjana d'edat, 77,4 ± 8,7 anys; el 48,6 % dones; el 64,2 % en fibril·lació auricular permanent; mitjana de CHADS2, 2,3 ± 1,2; de CHA2DS2-VASc, 3,9 ± 1,5, i d'HAS-BLED, 1,6 ± 0,9). El nombre mitjà de determinacions de la INR registrades per pacient va ser 14,4 ± 3,8. El 56,9 % dels pacients tenien un adequat control per la INR segons el mètode directe i el 60,6 % segons el mètode de Rosendaal. En l'anàlisi multivariable, van ser predictores de mal control de la INR el sexe femení, els hàbits dietètics que poguessin afectar a l'anticoagulación amb antagonistes de la vitamina K, la polimedicació i els antecedents d'INR lábil.


Font original:


José López-Sendón, José Luis Merino Rev Esp Cardiol. 2015;68:740-2. Control de l'anticoagulación en pacients amb fibril·lació auricular no valvular assistits en atenció primària a Espanya. Estudi PAULA