Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 24 de febrer del 2016

Salut consensua un protocol d'actuació davant del virus del Zika que extrema el seguiment d'embarassades i nadons



    • El Departament de Salut ha explicat aquest migdia el contingut del protocol d’atenció a dones embarassades en les quals se sospiti infecció pel virus del Zika. Aquesta guia d’actuació implica fer un seguiment exhaustiu d’aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part. El protocol ha sigut coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i s’ha elaborat “de forma conjunta i consensuada” amb representants de les societats científiques catalanes de ginecologia i obstetrícia i de pediatria, d’associacions d’infermeria pediàtrica i de llevadores i amb professionals assistencials.
  • En primer lloc, el protocol preveu que, quan un centre sanitari detecti que una dona embarassada ha estat en algun dels països de risc, independentment de si ha presentat símptomes, se li farà una anàlisi de sang per detectar la presència d’anticossos contra el virus del Zika. La sospita d’infecció es notificarà als serveis de vigilància epidemiològica territorials, que coordinaran tot el procés. En cas que els resultats siguin positius, la dona serà derivada a un dels dos hospitals de referència per completar l’estudi d’afectació fetal: l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquest estudi inclourà la realització periòdica, cada tres o quatre setmanes, i fins al moment del part, d’una ecografia i d’una neurosonografia (una tècnica ecogràfica que permet veure millor el cervell en desenvolupament del fetus). En el cas que durant aquest seguiment es detectés alguna anomalia, s’activarien els protocols ja vigents per a l’abordatge de malformacions.
  • El protocol, però, també preveu els passos a seguir en el cas dels nadons de les mares que hagin fet aquest seguiment per infecció del virus. Aquests inclouen la determinació d’anticossos a la sang del nadó, l’avaluació neurològica precoç, la realització d’ecografia cerebral i l’examen oftalmològic, a més de les exploracions rutinàries que ja es fan. Igualment, el protocol incorpora un seguiment del nounat en unitats especialitzades de neuropediatria, especialment en els casos en què es detectin signes d’infecció congènita o alteracions neurològiques.
  • Així mateix, a les dones embarassades que entrin en aquest seguiment mèdic, se’ls lliurarà un full informatiu en el qual trobaran informació sobre el virus i sobre les proves a les quals seran sotmeses, entre d’altres.

  • Impacte del virus del Zika
  • El secretari de Salut Pública ha reiterat que a data d’avui a Catalunya no hi ha transmissió del virus del Zika i que tots els casos detectats han estat importats. Guix ha explicat que la malaltia que causa provoca un quadre lleu amb febre moderada, erupció cutània, artritis o artràlgia passatgeres (principalment, articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara cansament i mal de cap. De fet, generalment els casos s’acostumen a resoldre sense complicacions greus, tot i que s’hi han relacionat casos de complicacions neurològiques. El virus es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes i, pel que fa a les infeccions asimptomàtiques, són freqüents i s’estima que només un de cada quatre infectats la desenvolupa clínicament.
  • Fins a l’any 2007 només s’havien descrit casos esporàdics de febre vírica del Zika en alguns països de l’Àfrica i Àsia. No obstant això, en l'última dècada s'ha estès a nous territoris, i ha causat brots epidèmics en diverses illes del Pacífic, i durant l’any passat es va detectar transmissió autòctona del virus en un nombre creixent de països de l’Amèrica Llatina. El passat 1 de febrer l’Organització Mundial de la Salut va declarar la febre vírica del Zika com una emergència mundial de salut pública. Ho va fer arran de l’augment dels casos de microcefàlia i trastorns neurològics que s’havien registrat en alguns països on s’ha detectat la transmissió del virus. Per aquest motiu, s’ha associat aquesta infecció amb l’aparició de les malformacions neurològiques en nadons, tot i que a dia d’avui no es disposa encara d’una evidència sòlida. 
  • Per això, l’Agència de Salut Pública de Catalunya reitera la importància d’informar del risc existent a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques, i és recomanable que, en la mesura que sigui possible, posposin el viatge fins al final de l’embaràs. Pel que fa a les mesures de prevenció de picades de mosquits en general, i del tipus Aedes en particular, les principals són eliminar els llocs on aquests insectes es reprodueixen, com ara dipòsits d’aigua (naturals i artificials), aplicar els repel•lents adequats a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos.
  • Com cada setmana, avui s’ha actualitzat el balanç de casos d’infecció per virus del Zika a Catalunya, que es pot consultar en el següent l’enllaç: http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/professionals/temes_de_salut/zika/1_NotaInformativa-ZK.pdf