Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 24 de març del 2016

Revisió de guies nacionals per al maneig de la MPOC a Europa

Resultat d'imatges de revisio mpoc

Existeixen múltiples guies nacionals pel tractament de la MPOC amb l'objectiu de millorar l'atenció rebuda d'aquests pacients. Aquest estudi avalua les principals diferències i similituds pel que fa al diagnòstic, estratificació i farmacoteràpia de les diverses guies disponibles a Europa. 

S'estima que la prevalença europea de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és del 4-10%. Actualment, cada país té desenvolupada la seva pròpia guia basada en l'evidència per al maneig de la malaltia, però mostren certes diferències entre si. Es tracta d'una revisió dels últims 7 anys de les guies efectives a: Alemanya, Anglaterra i Gal·les, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Polònia, Portugal, República Txeca, Rússia i Suècia.
De manera general, els objectius del tractament, els criteris per a diagnosticar la MPOC, la consideració de comorbiditats per a l'ús del tractament, així com la utilització de suport de broncodilatadors de llarga durada són similars. S'han trobat diferències, però, en l'estratificació de la gravetat de la malaltia, la consideració dels fenotips dels pacients, el criteri per utilitzar corticosteroides inhalats i les recomanacions a l'hora de prendre altres medicacions a més de broncodilatadors. 
La diferència més notable és respecte al criteri per a definir l'obstrucció del flux aeri. Mentre alguns països fan servir la proporció FEV1/FVC menor a 70%, altres tenen en compte FEV1/FVC menor que el límit més baix de la normalitat. La MPOC és una malaltia que pot anar associada a altres comorbiditats, i cada guia considera aquestes comorbiditats de manera diferent per a definir un fenotip del pacient, i per tant, seleccionar un tractament. Quant a l'estratificació dels pacients, la guia espanyola és l'única que recomana l'ús de l'índex BODE o BODEx, recomanació que l'evidència científica suporta i és predictor d'exacerbacions, ingressos, qualitat de vida i mortalitat en aquests pacients. 
Els autors de l'estudi suggereixen possibles motius per les diferències trobades: diferències entre els sistemes sanitaris, cost-efectivitat dels medicaments o temes de reemborsament i disponibilitat de medicaments. Però, sens dubte, la causa més important d'aquestes diferències és la diferència temporal de creació de les guies, ja que per exemple, la d'Alemanya data del 2007 i la de Finlàndia és de 2015.

Font d'informació:
Miravitlles M, Vogelmeier C, Roche N, Halpin D, Cardoso J, Chuchalin AG, Kankaanranta H, Sandström T, ÅšliwiÅ„ski P, Zatloukal J, Blasi F. A review of national guidelines for management of COPD in Europe. European Respiratory Journal 2016;47(2):625-37. Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797035