Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 17 de novembre del 2008

Screeenig Neo. de Colon. Revisions de les darreres recomanacions


Font: Azprensa.com
El càncer de còlon és un dels tumors més freqüents al nostre país.



L'US Task Force en les seves recomanacions de 2002 recomanava el screenig poblacional de les persones de >=50 anys mitjançant la detecció de sang amagada, sigmoidoscopia o colonoscopia. En aquest treball es revisen els aspectes problemàtics de la recomanació anterior.

Existeixen dos grans grups de mètodes de screeenig del càncer de còlon: la detecció de sang o ADN suggestiu de provenir d'una lesió neoplásica als fems o la revisió visual del còlon.

En el primer grup s'ha demostrat que la detecció biennal de sang oculta (SOH) en excrements amb l'Hemoccult II s'associa a una reducció de la mortalitat per càncer de còlon d'un 15%. En els últims anys s'han introduït nous tests de detecció de SOH. Els membres de l'USTF que han demostrat una sensibilitat similar a l'Hemoccult II sense minva important de l'especificitat podrien substituir aquest sense problemes. Quant als tests de detecció de l'ADN es disposa de pocs estudis duts a terme en població general i a més van aconseguir una versió anterior de la prova que està actualment al mercat, per la qual cosa no la recomanen com a mètode de screenig.

Quant a l'eficàcia de la sigmoidoscopia i de la colonoscopia, no es disposa d'estudis d'intervenció ben dissenyats que l'hagin demostrat, però sí d'estudis observacionals en els quals l'addició d'aquesta tècnica a la detecció de SOH va augmentar el nombre de lesions detectades. Quant a la fibrocolonoscopia, és el mètode més sensible i específic, encara que és més car i s'associa a una major taxa de complicacions.

Finalment, malgrat que la colonografía sembla una tècnica prometedora, la seva sensibilitat és inferior a la de la colonoscopia i existeixen incerteses importants sobre l'efecte que poden tenir la radiació necessària per dur-la a terme i la detecció de lesions extracolónicas que poden ser tant positius com a negatius. A més, han dut a terme un model de decisió del que es dedueix que les estratègies que serien acceptables inclourien la detecció de SOH anual, la sigmoidoscopia cada 5 anys amb SOH cada 3 anys i la colonoscopia cada 10 anys. El screeenig s'hauria de detenir com a norma general als 75 anys (encara que podria ser acceptable en funció del risc individual en alguns casos) i totalment als 85 anys.

Més informació: http://www.azprensa.com/noticias_ext.php?idreg=39173