Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 20 de maig del 2009

L'èczema Crònic de les Mans i repercusions laborals


Aquesta malaltia afecta el 10% de la població espanyola i pot acabar amb la trajectòria professional d'una persona.

És difícil saber el nombre de baixes laborals que causa, encara que s'estima que més del 20% de les persones que presentaven aquesta patologia van estar de baixa laboral, i amb duració de fins a 4 setmanes a l'any.




Font: "medicosypacientes"

L'èczema Crònic de les Mans (ECM) és una malaltia dermatològica que, segons es calcula, afecta el 10% de la població espanyola i la forma crònica i severa de la malaltia, a un 7% d'aquests. El seu origen respon a diverses causes tant endògenes com exògenes. En aquest sentit, el contacte prolongat amb determinades substàncies químiques és un origen molt freqüent de la patologia.


És difícil saber el nombre de baixes laborals que causa, perquè hi ha un important subregistre d'aquesta patologia, la qual cosa no permet conèixer xifres reals.


S'estima que més del 20% de les persones que presentaven ECM van estar de baixa laboral, prolongant aquesta durant aproximadament 4 setmanes l'any. En aquesta societat addicta a la imatge, les mans són una de les nostres targetes de presentació. Els símptomes del ECM donen a les mans una aparença que la societat interpreta equivocadament com "descuidades".


Són múltiples les professions, principalment de la construcció, els obrers metal lúrgics, perruqueres, hostaleria i neteja, etc. en les quals la principal afectació cutània es localitza en les mans i en la majoria dels casos es tracta d'un ECM essent en ocasions invalidant per a la seva professió.

L'estudi d'aquests malalts és complex, havent de realitzar proves al lèrgiques de contacte als productes que maneja i als seus components, així com valorar la possible concomitància amb factors endògens que poden ser causa de les lesions o un factor important en el seu desencadenament i manteniment del quadre cutani. "


Cost emocional


Fer una separació entre vida laboral i vida familiar és simplement marcar un límit artificial. Per això el ECM té a vegades un gran cost emocional a la persona que el pateix i també en els qui l'envolten. Tots acaben sent víctimes del canvi que en les seves vides pot provocar l'aparició de la malaltia en la familia.


El ECM tampoc respecta la igualtat de gènere.


Per a moltes dones, el paper que juguen les seves mans en la seva activitat laboral és encara més important que en el cas dels homes. Curiosament, un dels col lectius professionals menys sensibilitzats amb la problemàtica del ECM són les perruqueres, i fins a un 80% de les aprenent de perruqueria es veuen afectades.


Tampoc és fàcil conciliar la rutina diària i la vida laboral amb els tractaments actuals. Esperar hores a què es reabsorbit les pomades, tenir les mans greixoses tot el dia, l'obligació de posar guants per a no tacar amb el greix o el temps emprat en posar cremes dues o tres vegades al dia, són totes accions que acaben minant la paciència i la confiança d'aquests malalts en els seus tractaments.


La nova esperança de qui pateixen ECM és l´Alitretinoína. És un derivat de la vitamina A que s'ha confirmat com l'únic producte amb eficàcia provada fins ara en ECM sever, refractari al tractament amb corticoides potents d'ús tòpic.


S´ha demostrat mitjançant un estudi multicèntric, doble cec, controlat amb placebo, en el qual es van incloure 1.032 pacients, de més de 100 centres a 11 països. Fins el 48% dels pacients poden assolir amb alitretinoína una remissió total dels signes de la seva malaltia i un 75% poden aconseguir una millora dels símptomes. Eficaç, ben tolerada i amb un bon perfil de seguretat, la alitretinoína només pot ser presa sota prescripció mèdica, ja que necessita control del seu potencial teratogénico, així com d'altres aspectes propis dels retinoides. Estem davant d'una potencial solució terapèutica de la que s'espera no només que millori els pacients amb ECM. També pot aportar grans beneficis a les seves situacions laborals, noves oportunitats de desenvolupament professional i conseqüentment, grans canvis en la vida familiar.



Enllaços relacionats:


Servei de Dermatologia Laboral de l'Escola Nacional de Medicina del Treball


Institut de Salut Carlos III