Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 13 d’agost del 2009

La ressonància magnètica causa més danys que beneficis en el càncer de mama precoç



Un nou estudi diu que la ressonància magnètica abans de la cirurgia per avaluar l'extensió del càncer de mama precoç no millora la planificació quirúrgica, disminueix el seguiment quirúrgic ni redueix el risc de reaparició local.

L'estudi, publicat en A Cancer Journal for Clinicians, prova que la ressonància augmenta la probabilitat de ser sotmès a una intervenció més extensa i no aporta millores en l'atenció quirúrgica o el pronòstic.
Assaigs aleatoris controlats mostren que les dones amb càncer de mama precoç que són tractades amb teràpia de conservació de la mama (escissió local i radioteràpia) tenen les mateixes taxes de supervivència que aquelles que sofreixen mastectomia.

Recentment, la ressonància s'ha introduït en el preoperatori de dones de nou diagnosticades amb càncer de mama perquè detecta àrees addicionals que no es mostren amb les tècniques convencionals.

En aquest estudi, Nehmat Houssami, de la Universitat de Sydney (Austràlia) i Daniel F. Hayes, del Centre Integral del Càncer a la Universitat de Michigan (Els Estats Units) van revisar les dades disponibles sobre la capacitat de detecció preoperatòria de la ressonància i el seu impacte en el tractament.

L'ús preoperatori dels escàners de ressonància magnètica en dones amb càncer de mama precoç es basa en la suposició que la capacitat de detecció de la ressonància en aquest escenari millorarà el tractament a través de la planificació quirúrgica, amb una potencial reducció de la reescissió, guiant els cirurgians a extirpar zones malaltes addicionals detectades per ressonància.

Els autors diuen que les dades mostren que aquesta aproximació augmenta el recurs a la mastectomia i no aporta evidències de millores de la cirurgia i del pronòstic a llarg termini.

Després de revisar les dades, els autors conclouen que és evident que la ressonància canvia el maneig quirúrgic de la pacient, variant generalment de la conservació de la mama cap a la cirurgia més radical, però diuen que no hi ha proves que millori el tractament.

"Globalment, existeix un potencial efecte danyós", conclouen els investigadors.