Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 28 de setembre del 2009

Estudi RIVANA


Metodologia de l'estudi RIVANA
Amb l'objectiu d'estimar la prevalença dels factors de risc vascular i del Síndrome Metabòlic (SM) en la població de 35 a 84 anys d' Navarra i al mateix temps establir una cohort poblacional que permeti realitzar un seguiment d'esdeveniments vasculars als 10 anys, es va calcular la grandària mostral basat en la menor prevalença estimada de SM, segons enquesta de 1993 (7%), una precisió del 10% i un nivell de confiança del 95%, resultant necessaris 5.021 subjectes. Es sobreestima la mostra en el 30% a previsió d'aquesta taxa de no resposta, sent determinada en 6.553.
Van ser exclosos les persones mortes, institucionalitzades i desplaçades del seu domicili fora de Navarra. Es van declinar participar 1.328: per raons justificades :377 i no desitjar participar:951.
Es van emplenar 4.354 qüestionaris i exploracions clíniques (participació el 76%), en la fase de proves analítiques van participar 4.168 persones aconseguint una participació global del 73% (72% homes i 75% dones).
L'enquesta es va realitzar mitjançant entrevista personal (diplomats d'infermeria) previ entrenament normalitzat per a l'aplicació de qüestionari predeterminat i exploració física: pes, talla, perímetre abdominal i pressió arterial (PA).
Les determinacions analítiques de colesterol total, c-HDL, triglicèrids (TG), c-LDL i glucèmia es van dur dins dels 7 dies següents a la exploració en un laboratori centralitzat (Hospital de Navarra) amb controls de qualitat interns i externs.
Recomanacions d'interès de la pràctica assistencial
L'estudi Rivane ens ofereix informació rellevant per conèixer el perfil de risc vascular de la nostra població i impulsar estratègies racionals i, per què no?, innovadores per millorar-lo.
En els següents apartats, de forma resumida, presentem les dades, comentaris i recomanacions que creiem poden ser de gran utilitat pràctica per als professionals de la salut.
Les actuacions preventives poblacionals i individuals han d'estar basades en les característiques epidemiològiques dels factors de risc vascular de la nostra població.
Els factors de risc es presenten de manera diferent en homes i dones així com al llarg de les edats de la vida, circumstàncies que cal tenir en compte en les accions preventives poblacionals i individuals.
L'important impacte epidemiològic en l' risc vascular de la nostra població del conjunt: sobrepès / obesitat, hipertensió arterial i hiperglucèmia, requereix un esforç renovat dels professionals de salut en el seu identificació i intervenció.
La mesura del perímetre abdominal ha de ser una pràctica habitual en l'exploració, com dada bàsica per a la detecció d'obesitat central i valoració del risc vascular global.
Cal millorar la detecció i intervenció en la HTA. Hem de prestar especial atenció a la Hipertensió Sistòlica. Es recomana la automedición de la pressió arterial en els hipertensos per millorar el autocontrol.
L'elevada prevalença de la glucèmia basal alterada i l'oportunitat d'intervenció intensiva en el foment d'estils de vida saludables (activitat física i alimentació) que la seva detecció ens possibilita, fa que juntament amb la pròpia diabetis, la seva identificació sigui prioritària en la nostra població.
S'ha d'orientar la intervenció individual a la hipercolesterolèmia tenint en compte el conjunt del perfil lipídic i el risc vascular global.
L'índex CT / c-HDL té interès com a indicador d'exposició al risc, donat l'alt nivell de c-HDL en la nostra població.
Cal mantenir i intensificar les accions poblacionals i individuals per evitar l'inici o facilitar el cessament de l'hàbit tabàquic i del consum excessiu d'alcohol.
El consell per deixar de fumar s'ha de intensificar de manera especial a dones. Les taules estimades en l'estudi Rivana poden ser una alternativa de valoració de risc més ajustada a la nostra població.
L' càlcul del risc vascular global és una informació necessària per a la intervenció individual correcta en tota persona amb l' menys un factor de risc vascular.
La transferència als individus de la responsabilitat de la seva cura ha d'orientar la estratègia d'intervenció individual per a la millora dels hàbits de vida saludables i per al control dels factors de risc vascular.
La "prescripció" individualitzada d´activitat física ha d'incorporar a la pràctica assistencial i ha de fomentar la pràctica d'activitat física en temps lliure a el conjunt de la població des de les instàncies culturals, socials, esportives i sanitàries.
La intervenció poblacional i individual a la prevenció del sobrepès-obesitat i hàbit tabàquic ha de ser la prioritat del sistema i dels professionals de salut de la nostra Comunitat.
..